Úmrtí dítěte po porodu: máte nárok na pohřebné, porodné, mateřskou a rodičovskou?

20.10.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


I když se úmrtnost dětí při a po porodu snižuje, stále takové riziko existuje. Jak v takové situaci postupovat? Mohou rodiče čerpat dávky, které souvisí s narozením dítěte, i v případě, že dítě zemře?

Rodiče se mohou rozhodnout do 96 hodin od úmrtí miminka, zda si jej chtějí také pohřbít. Pokud ne, zajistí nemocnice pohřeb dítěte sama. Tělíčko miminka bude následně zpopelněno a uloženo do tzv. sociálního hrobu.

Úmrtí dítěte po porodu

Zdroj: Depositphotos

Jak je to s vydáním rodného a úmrtního listu po smrti dítěte?

Jestliže se miminko narodilo živé a zemřelo až po porodu, bude mu vystaven jak rodný, tak úmrtní list. Lékařské materiály pro vyhotovení zasílá na matriku sama nemocnice. V případě, že se narodí již mrtvé miminko, je mu vystaven pouze rodný list s poznámkou, že se narodilo mrtvé.

Tip: Doklady, které je nutné doložit pro založení rodného listu, najdete v tomto článku

Potřebné doklady k vystavení úmrtního listu dítěte

  • Doklad o prohlídce zemřelého
  • Rodný list zemřelého
  • Průkaz totožnosti žadatele
  • Doklad o zaplacení pohřbu

Mají rodiče zemřelého miminka nárok na pohřebné?

Pokud se rodiče rozhodnou zemřelému miminku vypravit pohřeb, mohou u Úřadu práce žádat o pohřebné ve výši 5000 Kč. Na tuto dávku mají ze zákona nárok zákonní zástupci dítěte, kteří připravují pohřeb nezaopatřenému dítěti.

Nárok na dávku pohřebného mají od 1. října 2022 rodiče i tehdy, když se miminko narodí již mrtvé.

Dostanou rodiče zemřelého dítěte porodné?

Zažádat o porodné mohou rodiče tehdy, když dítě zemřelo až po porodu. Je určeno pouze pro první a druhé živě narozené dítě. Nárok ale nevzniká automaticky, vychází se z příjmů domácnosti. Porodné náleží rodině pouze tehdy, když příjmy domácnosti nepřesáhnou 2,7násobek životního minima.

Mateřská a otcovská dovolená po úmrtí dítěte

Mateřská je dávkou z nemocenského pojištění a náleží ženě po dobu 28 týdnů, případně 37 týdnů, pokud porodila vícerčata. Zároveň mateřská nesmí být kratší než 14 týdnů a skončit dříve než 6 týdnů ode dne narození dítěte. Proto po tuto dobu ženě mateřská náleží i tehdy, pokud se dítě narodilo mrtvé, nebo během šestinedělí zemřelo.

Za situace, že dítě zemře během čerpání mateřské, má žena nárok na další dva týdny. Pokud by tedy zemřelo například poslední den v šestinedělí, může mateřskou čerpat ještě dalších 14 dní.

Od 1. října 2023 těchto 14 dní náleží i při otcovské dovolené.

Tip: Vyzkoušejte naši kalkulačku mateřské

Rodičovská dovolená po úmrtí dítěte

Dávka rodičovské následuje po ukončení mateřské/otcovské dovolené. V současné době má celkový rodičovský příspěvek hodnotu 300 tisíc korun s tím, že u vícerčat se částka navyšuje na 450 tisíc korun. Dobu pobírání si rodič může zvolit sám, na základě toho se pak bude odvíjet také výše rodičovského příspěvku. Dávku rodičovské může čerpat kterýkoliv z rodičů, který pečuje o dítě do 4 let věku.

Od roku 2024 se rodičovský příspěvek zvýší ze současných 300 000 Kč na 350 000 Kč. Zvýšení se dotkne pouze těch dětí, které se narodí po 1. lednu 2024.

Pokud dítě během rodičovské zemře, má rodič, který tuto dávku pobírá, nárok na dalších 14 dní rodičovské, nejdéle ale do 1 roku dítěte.


Čtěte také: 

Jak ovlivní výchovné výši předčasného důchodu?

Jaké jsou v Česku alternativní způsoby pohřbívání?

O kolik se zvýšil příspěvek na bydlení? Dosáhnete na něj i vy?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY