Jaká je návratnost tepelných čerpadel a jak je to s jejich dostupností?

22.12.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Pokud přemýšlíte o pořízení tepelného čerpadla, určitě vás hned vedle úspory energií bude zajímat i návratnost investice. Za jak dlouho se vám tedy náklady na pořízení zdroje tepla vrátí?

Tepelné čerpadlo je přístroj, který čerpá teplo z jednoho místa na jiné s tím, že se aktuálně jedná o jedno z nejatraktivnějších řešení, jestliže někdo přemýšlí o novém zdroji tepla. Důvodem je totiž kromě celkové úspory také snížení závislosti na dodavatelích energie. Bohužel se však jedná i o jedno z nákladnějších řešení vysokých cen za topení. Naštěstí se však doba návratnosti zkrátila.

Dozvíte se:

Délka návratnosti investice do tepelného čerpadla

Dle společnosti Alpha-InnoTec návratnost vždy závisí na konkrétním druhu předcházejícího zdroje tepla. Pokud byl původním zdrojem tepla elektrokotel, doba návratnosti bude nejkratší. Činit by měla cca 4 až 5 let. Naopak u plynových kotlů je to zhruba 6 let. Co navíc délku návratnosti výrazně zkracuje, jsou i dotace poskytované státem z programu Nová zelená úsporám, a to dokonce i 2 roky zpětně po pořízení tepelného čerpadla. Přesto je nutné mít na výměnu zdroje vytápění komplexnější pohled.

Odborníci ze společnosti GT Energy pak ještě dodávají, že u stávajících objektů s otopnými tělesy s vysokou teplotou topné vody a již instalovaným kotlem jsou návratnosti delší. Pro některé případy není prostá změna zdroje vhodným řešením a bez úpravy otopné soustavy se nedosáhne žádné provozní úspory. Vhodnost řešení a orientační ekonomické vlivy by měl proto vždy posuzovat odborník.

Čtěte také: Jak je to se zárukou na tepelné čerpadlo

Jaká mají tepelná čerpadla výhody?

Kromě úspory peněz za energie a již zmíněné snížení závislosti na dodavatelích mezi další výhody patří i čistější prostředí v domě. Kromě tohoto je také s tepelným čerpadlem podstatně méně práce než s kotlem na tuhá paliva. V podstatě jen stačí nastavit požadovanou teplotu. Mnoho čerpadel také nabízí možnost dálkové správy. Teplotu v domě lze tedy ovládat prostřednictvím mobilního telefonu, a to bez toho, abyste museli chodit štípat dřevo anebo tahat uhlí do sklepa.

Další z mnoha výhod potěší bezesporu osoby, které se zajímají o životní prostředí. Z tepelného čerpadla totiž na rozdíl od kotle na tuhá paliva neunikají žádné zplodiny. Kromě toho nefunguje pouze jako zdroj tepla, ale i jako zdroj zchlazení. Mimo to se také stanete méně závislí na světovém vývoji energií.

Čtěte také: Jak vybrat tepelné čerpadlo?

Doba a délka návratnosti tepelného čerpadla

Zdroj: Depositphotos

 

Nevýhody tepelných čerpadel

Zásadní nevýhodou, která může mnohé odradit i přes možnost čerpání dotací, je samozřejmě vysoká vstupní investice. Pořízení tepelného čerpadla stojí podstatně více než nákup plynového kotle nebo elektrokotle.

Nejdražším typem čerpadla je pak bezesporu typ země/voda. Zde je totiž k provozu nutný hlubinný vrt anebo vykopat místo pro uložení plošného kolektoru. To vyjde na dalších několik desítek tisíc korun.

Podle Ing. Petra Lachnita, specialistu na problematiku montáží, servisu, prohlídek, údržbu a provoz tepelných čerpadel, mohou být nevýhodou např. i některé způsoby zapojení do otopného systému. Přece jen teplo bude levnější, čím nižší teplota výstupní vody od něj bude potřeba. Radiátory přitom vyžadují vyšší teplotu. Přesto se tak úplně nedá říct, že by s nimi nešlo čerpadlo provozovat.

Na závěr výčtu pak už stačí jen zmínit, že zde v některých případech bývá problém s hlučností stroje.

Čtěte také: Jaké jsou nejčastější závady na tepelném čerpadle a jak je řešit

Jaká je dostupnost tepelných čerpadel na další rok?

Vzhledem k tomu, že je o tepelná čerpadla obrovský zájem, zeptali jsme se pár výrobců na aktuální dostupnost.

„Některé typy tepelných čerpadel máme skladem, především se to týká tepelných čerpadel země/voda. Nejžádanější tepelná čerpadla vzduch/voda mají dodací termíny 6–12 měsíců,“ odpověděla společnost GT Energy.

Další výrobce, firma Alpha InnoTec, pak odpověděl takto: „Všichni přední výrobci tepelných čerpadel masivně investují do rozšíření výrobních kapacit, a to jak v Evropě, tak i v ČR. Jejich spuštění je plánováno na období od 2024–2025, kdy také očekáváme stabilizaci v dodávkách a návrat k normálu, i když sami pochopitelně vidíme, co se kolem děje. Naše značky Alpha InnoTec a Novelan například nyní dokončily výstavbu nové linky na nejprodávanější tepelná čerpadla LWD a LWDV v současném výrobním závodu. Tímto naše mateřská společnost v německém Kasendorfu rozšiřuje výrobu na příští rok o více než 30%.“

TIP: Srovnání cen elektřiny

Zdroj: Alpha InnoTec, GT Energy, estav.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 8 krát