Pět dobrých rad, než si na dovolené v zahraničí půjčíte auto

16.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Máte kreditní kartu? Počítáte s placením pokut? Co když zapomenete na mezinárodní řidičský průkaz? Na některé věci je při půjčování auta dobré myslet dopředu.

Půjčení auta v zahraničí vám může dovolenou hodně usnadnit a zpříjemnit. Místo spoléhání se jen na místní veřejnou dopravu, případně omezení se jen na letovisko, ve kterém jste ubytovaní, můžete najednou procestovat mnohem širší okolí, případně rovnou celou zemi či ostrov. Aby půjčení auta proběhlo co možná nejrychleji a bez problémů, je dobré mít na paměti několik zásad.

Zdroj: Depositphotos

Nevybíráte si auto, ale třídu aut

Možná už jste si někdy v minulosti půjčovali v zahraničí auto a byli jste překvapeni, že jste nakonec dostali jiné auto od jiné značky než to, které jste si rezervovali. Rezervační systémy totiž sice nabízejí konkrétní auta, ale praxe je trochu jiná.

Půjčovny aut většinou rozlišují 6 základních kategorií aut:

  • malá,
  • střední, 
  • velká,
  • SUV,
  • dodávky,
  • luxusní vozy.

Při výběru si tedy prakticky volíte jen třídu auta, kterou si přejete. Mladý pár cestující s batůžkem si tak většinou zvolí malé auto, naopak početná rodina s mnoha kufry sáhne i po SUV. Konkrétní vybranou značku vozu ale většinou nedostanete a až na místě zjistíte, jaké konkrétní auto vám pracovník půjčovny připravil.

Tip: Lidé hledají levnější auta. Ojetiny rostou na ceně

Máte kreditní kartu?

Nutnost vlastnit při půjčení auta v zahraničí kreditní kartu je zmiňována snad všude. Důvodů, proč půjčovny odmítají naše debetní karty, může být několik. Někdy dochází k záměně názvů „debit card“ a „credit card“, kdy v zahraničí většinou platí, že na kreditní kartě mají lidé vlastní peníze a na debetní kartě naopak peníze banky. A tak chtějí půjčovny po zákaznících, aby ručili svými penězi, a nikoli půjčenými. V případě českých platebních karet ale dochází ke vtipnému paradoxu.

Druhý důvod může být přesně opačný. Půjčovny aut mohou vyžadovat kreditní kartu z důvodu, že jsou si vědomy, že jde o úvěrový produkt od banky, a nikoli o vaše peníze. Právě kreditní kartu pak půjčovny vnímají jako záruku, že banka vás schválila jako bonitního klienta, tudíž ani půjčovny se nemusí bát svěřit vám auto.

Samozřejmě i bez kreditní karty se vám podaří si auto nakonec půjčit. Bude to ale výrazně dražší, protože půjčovny po vás budou vyžadovat koupení dražších balíčků pojištění. A také budete mít velmi zúžený výběr. Ne všechny půjčovny aut akceptují, že kreditní kartu nemáte.

Tip: Jak postupovat při dopravní nehodě v zahraničí?

Domluvte se, kdo bude řídit

Půjčení auta se vyplatí řešit ještě před odjezdem na dovolenou a auto si rezervovat. Dostanete se tak na výrazně nižší cenu, než když budete půjčení auta vyřizovat až na místě. Současně s výběrem a rezervací se také domluvte, kdo bude auto řídit, a na koho bude tudíž rezervace vytvořena.

Často platí, že ten, kdo bude auto řídit, musí zároveň vytvořit rezervaci na své jméno a také předložit kreditní kartu na své jméno. Pokud plánujete, že řídit nakonec bude více osob, je potřeba to do rezervačního formuláře uvést a počítat s přirážkou.

S tou musíte počítat i tehdy, když si auto půjčuje mladší řidič. Tím se často může myslet i osoba pod 30 let. Reálně tedy můžete mít i 10 let zkušeností každodenního ježdění za volantem, ale v půjčovně zaplatíte přirážku kvůli nízkému věku.

Tip: Co kryje pojištění vozidla a kdy vám nezaplatí škodu?

Jak řešit případné pokuty?

Zvlášť v turisticky oblíbených destinacích se místo na parkování může hledat obtížně. A když už to vypadá, že jste jej našli, a parkování zaplatíte, stejně při návratu k autu najdete za stěračem lístek s pokutou. Třeba zrovna proto, že jste zaparkovali na místě, kam mohou vjet jen popelářské vozy, když vyváží odpad.

Ať už v zahraničí dostanete pokutu z jakéhokoli důvodu, vyplatí se zaplatit ji ihned. Je to nejlevnější. Pokud se ji pokusíte zatajit, stane se, že auto sice vrátíte a odletíte spokojeně domů, ale půjčovna se to stejně dozví. Až pokutu vyřídí, strhne vám z uvedené platební karty částku nejen za pokutu, ale i za administrativní zátěž, kterou s vyřizováním pokuty měla. Ve výsledku je to dražší, než když pokutu zaplatíte hned.

Tip: Zkoušíte se vyhnout placení za parkování? Stejně si vás dohledají a postihu se nevyhnete

Potřebujete mezinárodní řidičský průkaz?

V některých evropských státech vám možná postačí i klasický řidičský průkaz, kterým se prokazujete v České republice. Jinde se ale můžete setkat s tím, že bez mezinárodního řidičského průkazu vám auto nepůjčí. Je proto dobré se ještě před odletem informovat, jestli mezinárodní řidičský průkaz v dané zemi potřebujete a zda ho po vás půjčovna vyžaduje.

Při vyřizování si pak dejte pozor i na to, že u nás se vydávají mezinárodní řidičské průkazy dva. Jeden podle Vídeňské úmluvy a jeden podle Ženevské úmluvy. Podle toho, kterou z nich daný stát podepsal, si sjednáte mezinárodní dokument do daného státu. Pokud to popletete, jako kdybyste řidičský průkaz neměli.

Tip: Na co si dát pozor při pojištění auta před cestou do zahraničí

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel