Jaké dokumenty si s sebou vzít do porodnice

10.07.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Budete v blízké době rodit, anebo jste teprve zjistila, že jste těhotná? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděla kladně, raději si přečtěte náš článek. Nabízí totiž výčet toho, jaké dokumenty si s sebou vzít do porodnice.

Příchod miminka je šťastná a velmi očekávaná událost. Bohužel s sebou ale nese i řadu zařizovaní, která začínají již během samotného těhotenství a nekončí ani po něm. To se týká i shánění důležitých dokladů, které se předkládají v porodnici. S narozením dalšího občana je totiž spojená kromě radosti i velká byrokracie. Co by vám nemělo uniknout?

Kde zjistím, jaké doklady s sebou do porodnice?

Informace o tom, jaké doklady budete potřebovat při příjmu do porodnice, se nejpřesněji dozvíte přímo v ní. Zdravotnického personálu se můžete vyptat při osobní prohlídce anebo telefonicky, popř. emailem. Každá porodnice by navíc měla mít na svých webových stránkách pokyny pro nastávající rodičky. Mezi těmi by měl být i seznam potřebných dokumentů a dále také to, jaké další věci si s sebou sbalit.

Čtěte také: Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku

Průkazy totožnosti jsou základ

Každá budoucí maminka by měla mít ihned po ruce platný občanský průkaz. Rodička dále potřebuje i platnou kartičku zdravotní pojišťovny, kterou prokáže nárok na bezplatnou péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Následně bude nutné doložit i rodný list, a to nejen váš, ale i manžela nebo partnera. Vdaná rodička pak navíc dodá ještě oddací list. V obou případech postačí pouze kopie.

Pokud je matka dítěte svobodná, doloží pouze svůj rodný list. Jestliže je rozvedená, bude s sebou potřebovat rozsudek o rozvodu manželství s datem nabytí právní moci.

Jaké dokumenty a doklady vzít do porodnice, k porodu

Zdroj: Depositphotos

Jak se doloží informace o zdravotním stavu?

Důležité informace o zdravotním stavu nastávající maminky zdravotníci vyčtou z těhotenské průkazky, kterou běžně vydává již na začátku těhotenství gynekolog v rámci těhotenské poradny. Společně s ní je vhodné mít u sebe navíc ještě zprávy z veškerých vyšetření, ultrazvuků a screeningů, které žena absolvovala v průběhu gravidity.

Čtěte také: Bankovní identita jako klíč do zdravotní pojišťovny. Zavádí ji i VZP

Proč je důležité určit otcovství dítěte?

Pokud nejsou matka a otec dítěte sezdaní, logicky nemohou dodat doklad o uzavření manželství. Kromě rodných listů proto budou muset doložit dokument z matriky Žádost o určení otcovství souhlasným prohlášením rodičů. Oficiální formulář lze stáhnout přímo na webových stránkách příslušného matričního úřadu. Po vyplnění s ním musíte zajít právě na matriku, kde společně s otcem miminka formulář podepíšete a následně získáte potvrzení o určení otcovství. Pokud byste tak neučinili, dítě nezíská příjmení po otci, ale dostane jej po matce, a navíc otec ani nebude uveden v jeho rodném listu.

Ve formuláři se pak také uvádí i vybraná křestní jména pro chlapce i děvče. Ta by se v jiném případě doložila Prohlášením o jménu dítěte.

Čtěte také: Co všechno musíte udělat, když se vám narodí dítě?

Na co je vhodné ještě nezapomenout?

Porodnice po vás bude vyžadovat jméno a kontakt na budoucího pediatra dítěte, který jej zaregistruje. Ten musí být uveden na příslušném listu těhotenské průkazky. Je však dobré mít napsáno jméno i kontakt ještě zvlášť na papíře, kdyby vám personál po porodu těhotenskou průkazku nevrátil.

Počítejte s tím, že při příjmu k porodu budete zdravotníkům vykládat rodinnou anamnézu. Aby se na nic nezapomnělo, vše si raději předem přehledně napište. Soupis pak můžete rovnou předat ošetřujícímu lékaři nebo zdravotní sestře. Dále si můžete dopředu také stáhnout a vyplnit dotazník k porodu/příjmu. Název dokumentu se může lišit, nicméně měl by být všem budoucím maminkám k dispozici na webových stránkách vybrané porodnice.

Čtěte také: Právně neukotvené náhradní mateřství v ČR. Ztíží stát byznys s náhradními matkami a jejich dětmi?

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel