Kdy můžete vyplnit zjednodušené dvoustránkové daňové přiznání za rok 2023?

14.03.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Vyplnění dvoustránkového daňového přiznání je poměrně jednoduché, většina daňových poplatníků to zvládne sama. Daňoví poplatníci vyplňující dvoustránkové daňové přiznání navíc nevyplňují přehledy. Kteří občané mohou tedy splnit své daňové povinnosti za rok 2023 vyplněním zjednodušeného dvoustránkového daňového přiznání?

Dvoustránkové daňové přiznání za rok 2023 mohou v praxi vyplnit pouze daňoví poplatníci s příjmy jenom ze závislé činnosti, tedy občané mající příjmy pouze ze zaměstnání. V případě dalších zdanitelných příjmů – ze samostatné výdělečné činnosti, z kapitálových příjmů, z nájmu nebo z ostatních daňových příjmů je nutné vyplnit klasické čtyřstránkové daňové přiznání, a to včetně příslušných daňových příloh.

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnanci a roční zúčtování daně za rok 2023

Zaměstnanci pracující po celý rok 2023 pro jednoho zaměstnavatele nebo více zaměstnavatelů postupně za sebou, kteří nemají jiné zdanitelné příjmy, mohou požádat svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně. Zaměstnanci, kteří požádají svého zaměstnavatele o roční zúčtování daně, již nemají žádné daňové starosti.

Kteří zaměstnanci si sami podávají daňové přiznání?

Někteří zaměstnanci se však podání daňovému přiznání nevyhnou, přestože neměli jiné příjmy než ze zaměstnání. Nejčastěji se jedná o zaměstnance, kteří v některém měsíci roku 2023 pracovali současně pro dva zaměstnavatele a z obou zaměstnání jim byla odvedena zálohová daň z příjmů, či o zaměstnance, kteří si nárokují odvedenou srážkovou daň z dohody o provedení práce.

Mezi některými zaměstnanci je oblíbené i dobrovolné vyplnění daňového přiznání, aby měli všechny své daňové záležitosti pod přímou kontrolou a měli více času na zajištění všech potřebných dokladů pro snížení daňového základu (uplatnění daňových odpočtů) nebo snížení přímo vypočtené daně z příjmů (uplatnění ročních daňových slev).

Tip: Spočítejte a odevzdejte daňové přiznání s našimi interaktivními formuláři

Praktický příklad – Práce pro dva zaměstnavatele

Slečna Alena pracovala po celý rok 2023 pro jednoho zaměstnavatele na zkrácený úvazek. Od května 2023 navíc začala pracovat na zkrácený úvazek i pro druhého zaměstnavatele. V osmi měsících roku 2023 tak pracovala slečna Alena pro dva zaměstnavatele současně a vzniká jí povinnost vyplnit daňové přiznání. Ze zkráceného úvazku se totiž vždy odvádí zálohová daň z příjmů. Vzhledem k tomu, že slečna Alena nemá žádné jiné zdanitelné příjmy, může vyplnit zjednodušené dvoustránkové daňové přiznání. 

 

Praktický příklad – Vratka odvedené srážkové daně

Student Jaroslav si během celého roku 2023 přivydělával na dohody o provedení práce pro více zaměstnavatelů. Prohlášení k dani měl přitom podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele, v žádném měsíci totiž není možné uplatňovat měsíční daňové slevy u dvou zaměstnavatelů současně. Z dohody o provedení práce u zaměstnavatelů, kde neměl podepsáno prohlášení k dani, byla vždy odvedena 15% srážková daň, neboť hrubá měsíční odměna byla vždy 10 000 Kč a méně. Souhrn všech odměn z dohod o provedení práce za rok 2023 činí 230 000 Kč. Formou srážkové daně zaplatil pan Jaroslav na dani z příjmů 16 500 Kč.

Student Jaroslav si podá daňové přiznání, ve kterém uplatní roční daňovou slevu na poplatníka ve výši 30 840 Kč a slevu na studenta ve výši 4020 Kč. Vypočtená roční daň z příjmů činí 34 500 Kč (230 000 Kč × 15 %) a součet daňových slev je 34 860 Kč (30 840 Kč + 4020 Kč).

Daňové slevy sníží daň z příjmů do nuly a částka zaplacené daně z příjmů formou srážkové daně ve výši 16 500 Kč je daňovým přeplatkem. Vzhledem k tomu, že student Jaroslav měl v roce 2023 pouze zdanitelné příjmy ze závislé činnosti, vyplní zjednodušené dvoustránkové daňové přiznání.

Čtěte také: Kdy potřebujete získat od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech?

Na co si dát při vyplnění dvoustránkového přiznání pozor?

Na první straně dvoustránkového daňového přiznání se uvádí pouze základní kontaktní údaje daňového poplatníka, daňové přiznání se zde podepíše a při nároku na daňový přeplatek se vyplní potřebné údaje pro zaslání daňového přeplatku.

  • Na druhé straně se vždy vyplní řádek číslo 22, kde se uvádí úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů.
  • Daňoví poplatníci uplatňující některý z daňových odpočtů se rovněž zaměří na řádky 25 až 31.
  • Do řádku 32 se uvede daňový základ, tedy úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů ponížený o souhrnnou částku nezdanitelných odpočtů. Daňový základ se zaokrouhluje na stokoruny dolů.
  • V řádku 34 se uvede vypočtená daň z příjmů zaokrouhlena na celé koruny nahoru.
  • Vypočtenou daň z příjmů následně snižují daňové slevy a daňové zvýhodnění na děti, takže je nutné správně vyplnit řádky 36 až 51. Každý daňový poplatník uvede do řádku 36 částku 30 840 Kč, což je sleva na poplatníka.
  • Do řádků 52 až 54 je nutné uvést zaplacenou daň během roku.
  • Daňovým poplatníkům vyplňujícím zjednodušené dvoustránkové daňové přiznání zpravidla vznikne nárok na daňový přeplatek, který uvádí v řádku 55 se znaménkem minus. Daňový nedoplatek se uvádí se znaménkem plus.

K daňovému přiznání je nutné přiložit všechny potřebné daňové přílohy, vždy minimálně potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele (zaměstnavatelů).

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ