Co týden dal?

24.02.2006 | , Finance.cz
Press centrum


První zlatá pro Česko, clo na asijské boty, miliardové zisky pro tuzemské giganty, úrokové sazby beze změny. To je jen zlomek novinek a zajímavostí, které vám přinášíme v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropská unie uvažuje o uvalení cla na dovoz kožené obuvi z Číny a Vietnamu. Nelíbí se jí praktiky asijských státních orgánů, které tamním výrobcům poskytují rozsáhlé daňové úlevy a další výhody. Zřejmě od dubna by tak na čínskou obuv měla platit cla 19,4 procenta a na vietnamskou 16,8 procenta.
  • Německý energetický koncern E.ON se snaží dobýt Evropu a usiluje o převzetí španělské společnosti Endesa. Prostřednictvím této akvizice by mohla získat přístup na nové evropské trhy. Kromě elektrické energie se E.ON angažuje i v plynárenství, když díky dohodě s německou společností RWE získá majoritní podíl v Jihočeské plynárenské.
  • Evropská komise zvýšila odhad růstu HDP v EU pro letošní rok. Z původně předpokládaných 2,1 % by si evropská ekonomika měla o desetinu procenta polepšit a vzrůst o 2,2 %. Za zrychlením růstu HDP bude podle komise stát především oživení domácí poptávky.
  • Indian Airlines mají zájem o evropská letadla. Indická letecká společnost podepsala dohodu s evropským výrobcem Airbus o nákupu 43 letadel. Hodnota kontraktu je odhadována na 2,5 mld. USD (zhruba 60 mld. korun).
  • Největším trhem mobilní komunikace je, vzhledem k počtu obyvatel, podle očekávání Čína. Podle tamního Ministerstva informačních technologií počet uživatelů mobilních telefon, překonal hranici 400 milionů.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 700 Kč!
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíční příspěvek zpět!
Tip on-line prodeje pro tento týden/> Raiffeisen stavební spořitelna nabízí klientům mladším 25 let snížení poplatku za uzavření smlouvy o stavebním spoření. Běžný poplatek činí 1% z cílové částky, pokud vám v době uzavření smlouvy není ještě 25 let, poplatek bude snížen z 1% na 0,85%. Vyberte si pro vás výhodné stavební spoření, získáte tak slevu na poplatku, státní podporu a při on-line sjednání v našem Prodejním centru navíc odměnu až 700 Kč!.


Posledních 7 dní doma

  • O první zlatou olympijskou medaili pro Českou republiku na právě probíhajících zimních olympijských hrách v Turíně se zasloužila běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Ve strhujícím finiši vyhrála běh na 30 km volnou technikou s hromadným startem.
  • V průměru 15.200 korun ročně zaplatí letos české domácnosti za dálkové teplo. Ve srovnání s rokem předchozím je to zhruba o 1200 Kč více. Důvodem zdražení je nárůst nákladů na výrobu tepla, tedy zvýšení cen vody, elektřiny, uhlí a zejména plynu. V příštím roce by se náklady na teplo měly vyšplhat až na 16.000 Kč.
  • Miliardové zisky. Takové jsou hospodářské výsledky tuzemských gigantů, Českého Telecomu, energetické společnosti ČEZ, farmaceutického holdingu Zentiva a mladoboleslavské Škodovky. Zatímco Telecom a Škoda Auto již svůj čistý zisk již zveřejnily (Telecom + 6,2 mld., Škoda + 7,9 mld. Kč), na oficiální výsledky zbývajících se teprve čeká. Ovšem analytici očekávají výrazně kladné hospodaření. Čistý zisk Zentivy by se měl pohybovat kolem 1,9 mld. a ČEZ by měl dosáhnout rekordních 19 mld. korun.
  • Úrokové sazby zůstávají beze změny. Rozhodla o tom ve čtvrtek bankovní rada ČNB, když hlavní sazbu nechala na dvou procentech. Opět se tak nepotvrdila očekávání analytiků, kteří v důsledku prudkého posilování koruny očekávali její snížení o čtvrt procentního bodu.
  • dvousetmilionová pokuta hrozí České republice za překročení výrobní kvóty na mléko. Čeští farmáři totiž vyrobí až o dvacet milionů litrů mléka více, než kolik dovolují bruselská nařízení. Nejsou vyloučeny ani sankce za nadměrné zásoby másla, masa, džusů nebo rýže.
  • Počet bankrotujících firem podle odhadů úvěrové pojišťovny Euler Hermes klesá. V loňském roce skončilo v úpadku 1380 firem, což je zhruba o polovinu méně než před pěti lety. Letos by podle odhadů pojišťovny měl počet bankrotujících podniků klesnout o dalších pět procent na zhruba 1330.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/. 

Posledních 7 dní na našem serveru


Fintriky
Máte napnutý rodinný rozpočet? Chtěli byste mu výrazně ulehčit, ale marně hledáte cestu jak? Inspirací může být být naše pravidelná rubrika finančních tipů a triků. Tento týden jsme se zaměřili právě na oblasti, ve kterých by se dalo ušetřit. Pondělí jsme věnovali běžným poplatkům, úterý výdajům na bydlení, poté následovaly nákupy, kulturní vyžití a cestování.

Anketa
Politický boj vrcholí o voliče, což je vidět nejen z billboardů a televizních debat. Právě do tohoto boje začíná podle posledních průzkumů a anket promlouvat i Strana zelených. Právě na její případnou účast ve vládě jsme se ptali v naší pravidelné anketě. Jak to vidí naši čtenáři? Jaké byly výsledky ankety, která zněla: "Co si myslíte o případném vstupu strany zelených do Poslanecké sněmovny?". Odpovědi byly následující:

  • politická scéna potřebuje osvěžení - 53 %
  • budou mít příliš malý vliv - 18 %
  • do Poslanecké sněmovny se nedostanou - 29 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum