GLOSA: Paroubek mluví, my myslíme za něj!

25.02.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Ve svém článku jsem udělal to, co premiér zřejmě běžně nedělá - zamyslel jsem se nad jedním jeho výrokem, kterým oblažil nás, zájemce o dění na vysokých školách.

Ve svém článku jsem udělal to, co premiér zřejmě běžně nedělá - zamyslel jsem se nad jedním jeho výrokem, kterým oblažil nás, zájemce o dění na vysokých školách.

Onehdá nám náš proděkan, na jménu nezáleží, vyprávěl, jak se po revoluci budovaly vztahy se zahraničními univerzitami. Například naše fakulta měla zájem rozjet "výměnné" pobyty studentů - naši měli studovat semestr ve Francii, francouzští u nás. Zkontaktovali tedy příslušnou francouzskou univerzitu a ta po menším váhání vyslala jednoho delegáta, aby to tu u nás okoukl, jak kvalitu výuky, tak i kvalitu zázemí. Samozřejmě se mu z naší strany dostalo toho nejlepšího - byl mu placen nejlepší hotel v Brně, všemožně se mu podstrojovalo, zkrátka se před ním naše fakulta snažila vytáhnout. Když odjížděl, s napětím se očekávalo, jak o naší škole zpraví svou mateřskou školu. Zřejmě mu pobyt u nás nepřišel až tak hrozný, a proto první studenti mohli vycestovat. Samozřejmě, aby někdo neudělal ostudu, byly vybráni ti nejlepší. Pro francouzské studenty se u nás opět vytvářely nadstandardní podmínky. A podobně to šlo dál. Když poprvé vyjel na stáž český profesor, opět byl vybrán ten nejlepší v oboru, který to možná potřeboval ze všech nejméně, ale hlavně - museli jsme přece ukázat, že u nás nejsou žádná ořezávátka. Nebudu vás nudit popisem, jak to pomalu a zdlouhavě pokračovalo dál. Naše fakulta si dlouho a těžce získávala důvěru své francouzské kolegyně, nebylo snadné ji přesvědčit, že tam kdesi mezi barbary žijí lidé, kteří již umí používat příbory... Ano, přeháním, ale jen pro zkoušku - představte si, že máte jít na semestr studovat do Rumunska, Moldávie nebo Kazachstánu. Asi se také budete dlouho rozmýšlet a o tamějších školách si, při vší úctě k nim, nebudete dělat přílišné iluze.

Zkrátka se snažím naznačit, že vybudovat pevný vztah mezi dvěma školami není snadné. Tedy, pokud se do toho nevloží náš pan premiér. Ten nedávno prohlásil, že by u nás rád viděl novou univerzitu, kterou by mohlo studovat více zahraničních studentů. Nyní všechno půjde jako po másle - je libo univerzitku evropského věhlasu? Všechno bude! Nechejme ho jednat a žasněme. Nevadí, že nemá vědce, ani profesory, že nemá kontakty, ani univerzitu. Již brzy budou řešit rodiny po Evropě problém: Oxford, Sorbonna nebo Čechy? Za sebe si přeji jediné, aby ona nová univerzita byla v Brně. Ne snad, že bych se na ni hlásil, ale ta zkratka bude rozkošná - Paroubkova Univerzita Brno. To už by ve světě mohlo mít zvuk...

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Alexandr Průša