Febiofest po třinácté

22.03.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Největší přehlídka filmů ve středoevropském regionu je za dveřmi. Pojďme se na festival - jehož hlavní ambicí je punc klasického městského filmového festivalu a který tak veřejnosti nabízí nejenom široký výběr filmových žánrů, ale i rozmanitá promítací místa - podívat více zblízka...

Největší přehlídka filmů ve středoevropském regionu je za dveřmi. Pojďme se na festival - jehož hlavní ambicí je punc klasického městského filmového festivalu a který tak veřejnosti nabízí nejenom široký výběr filmových žánrů, ale i rozmanitá promítací místa - podívat více zblízka...

Festival Febiofest již tradičně odstartuje v Praze a to ve čtvrtek 23.3. v 19:00 v Multiplexu Village Cinemas Anděl hned v několika sálech zároveň. Kromě zmíněného multiplexu bude přehlídka současně probíhat v kině Ponrepo a v sále Židovské obce. Slavnostní zakončení pražské části přehlídky filmů, které je naplánováno na pátek 31.3., bude okořeněno předáním Ceny české kritiky "Kristián 2005" za přínos světové kinematografii božské Claudii Cardinale osobně.

Přehlídka festivalu Febiofest je pro přehlednost a ucelenost rozdělena do mnoha kategorií. Jmenujme alespoň některé (všechny souhrnně najdete např. zde http://www.febiofest.cz/katalog.php?FilterAllSec=1). Letos poprvé bude sekce Novinky světové tvorby probíhat ve dvou největších sálech multiplexu. Na programu jsou distribuční předpremiéry, lahůdky z ostatních festivalů a filmy, které se proslavily v zemí svého vzniku. Víte, že letos se Febiofestu zúčastní na 58 států z celého světa?

V sekci Panorama mladého evropského filmu se představí filmy od začínajících evropských režisérů. Britsko-americké panorama nabídne nejnovější britské, americké a kanadské filmové počiny, analogicky proběhne i přehlídka Asijské panorama, Jižní panorama, jež přenese diváky na africký kontinent a do oblasti Předního Východu, a Východní a Latinskoamerické panorama.

Nejenom filmové požitkáře určitě potěší sekce Andy Warhol uvádí: filmy, či soubor šestnácti filmů režiséra Michaela Antonioniho (např. Zvětšenina, Noc, Dobrodružství a další). Po loňské premiéře letos opět, zejména mladé diváky, přiláká zřejmě sekce Febiofest Junior (Rafťáci, Experti). Již tradičně je na festivalu zařazena sekce filmů s gay a lesbickou tematikou.

Podobně jako loni bude i letos každý den věnován jednomu umělci, od kterého budou promítnuty čtyři filmy. Těšit se můžete například na již zmiňovanou Claudii Cardinale, Emílii Vášáryovou, Julii Jentsch či Ivana Pazdera, přijede též francouzský režisér Claudie Lelouch.

V rámci festivalu proběhne i řada doprovodných akcí. Febiofest Music Festival v divadle Archa, v podzemních garáží Village Cinemas a pizzerii Mediterrane představí pestrou paletu interpretů - FruFru, Hana Hegerová, Irish Dew, Točkolotoč a další. Produkce začínají v 17:00 a vstupné je zdarma.

Na závěr ještě trocha statistiky: V celkem 24 promítacích místnostech 13. ročníku české části festivalu Febiofest bude uvedeno 555 filmových představení celkem 284 filmů a videopořadů (všechny sály nabízejí překlad do sluchátek). K festivalu byl vydán česko-anglický katalog (přes 420 stran, váha přes 1 kg!)

Přehled všech filmů naleznete na http://www.febiofest.cz/katalog.php?FilterAllFilms=1. Lístky není možné rezervovat dopředu, možný je pouze prodej v pokladnách kin. V Praze jsou například lístky prodávány (od 15. 3.) za příjemných 69,- Kč.


Po pražské části se festival přesune do dalších šesti českých a osmi slovenských vyvolených měst:
Brno 3. 4. - 7. 4.: kino Scala (slavnostní zahájení) a dva sály kina Art
Olomouc 4. 4. - 7. 4.: kino Metropol
Ostrava 5. 4. - 7. 4.: kino Art
Liberec 10. 4. - 14. 4.: kino Varšava (slavnostní zahájení), Experimentální studio, Synagoga Liberec
Jihlava 11. 4. - 14. 4.: kino Dukla
Pardubice 12. 4. - 17. 4.: kino Jas (zahájení), Krematorium
Slovensko (27. 3. - 25. 4.): Bratislava, Žilina, Martin, Nitra, Košice, Prešov, Poprad a Bánská Bystrica


Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Eva Vojtíšková