Z deníku pivaře: Večerní výlet do brněnské restaurace Free land

28.04.2006 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Bloudíte někdy městem, procházíte se žízniví a hladoví zákoutími a marně hledáte přívětivou restauraci či hospodu, kde byste mohli posedět a odreagovat se s přáteli? Právě Vám je určena nová páteční rubrika Z deníku pivaře!

Bloudíte někdy městem, procházíte se žízniví a hladoví zákoutími a marně hledáte přívětivou restauraci či hospodu, kde byste mohli posedět a odreagovat se s přáteli? Právě Vám je určena nová páteční rubrika Z deníku pivaře!

Každý týden se jeden z redaktorů vysokých škol vypraví do vytipovaného restauračního zařízení a celkově zhodnotí jeho úroveň. Cílem tohoto konání bude upozornit čtenáře na kvalitní hospůdky, restaurace, putyky, bary, kluby, nebo vás naopak odradit od strastiplné návštěvy špinavého lokálu s líným a neochotným personálem. Naší kritice neunikne žádná okolnost, která dělá hospodu hospodou: budeme se zabývat celkovou úrovní restaurace, personálem, kvalitou piva, prostředím, cenami a dalšími položkami. Vydejte se s námi na cestu!

Free land - exotický ráj pro bohatší studenty

Restaurace Free Land začala fungovat teprve nedávno. Tuto skutečnost poznáte hned při vstupu, ale přátelskou a útulnou atmosféru nepřebije nové luxusní zařízení podniku. Při posezení můžete zasněně sledovat rybky plující v několika akváriích. Interiér je tvořen živou i neživou roztodivnou faunou, návštěvník s větší fantazií si může připadat jako na cestě kolem světa. Na cihlových stěnách visí motýli, usušené rostliny, suvenýry z cest. Stoly jsou z typického "hospodského" masivního dřeva. Všechny tyto maličkosti vytvářejí uklidňující a harmonické klima. V podniku lze nerušeně pokuřovat, abstinenty uchrání od nepříjemné kouřové clony, která mnohdy brání večerním diskuzím, výkonná klimatizace.

Pivo: malý výběr za vysokou cenu

Přestože byla restaurace ve všední den slušně zaplněná, mladý personál si počínal zkušeně a obratně. Velmi záhy jsme dostali jídelníček a nápojový lístek. V ten okamžik jsem poprvé probřednul z exotického opojení a nenápadně ohrnul nos nad zdejšími cenami. Ty nebyly úplně přemrštěné, ale obyčejného studenta, který počítá každou korunu, lehce zastrašily. Především ceny nápojů mě zaskočily: dvě deci koly či džusu stojí 28 korun! Ptáte se na pivo? Točí zde originální Dalešické, žíznivec může "kráčet nahoru po stupních" - jedenáctka, dvanáctka, třináctka... Mok má netradiční nasládlou chuť, ale zasloužilí pivaři si jej příliš nepochvalují. Navíc tu nečepují nic jiného a půllitr dalešického stojí 24 korun!

Losos nebo smažák? Jak je libo!

Je však nutno říci, že zařízení není určeno pivním labužníkům, kteří hledají kvalitu za nízkou cenu. K těmto účelům slouží jiné nálevny. Free land dohání mírné nedostatky v nápojové oblasti vynikající kuchyní. Kuchaři se vyžívají v houbových specialitách, lososových hodech nebo v mnoha druzích steaků. Zkrátka nepřijde ani návštěvník, který chce pouze něco k pivu. Utopenci či jiné nakládané pokrmy jsou stejně nadprůměrné jako jiná jídla v restauraci.

Personál? Důvěřuj, ale prověřuj

Po několika pivech jsem byl nucen navštívit toalety. Dají se zhodnotit jednoduše: průměrné. Chyběly ubrousky na utření rukou.
Z rozjímání nás těsně před půlnocí vyrušila jinak ochotná servírka. Žádala o zaplacení. Účet však nebyl v pořádku. Objevila se na něm dvě tmavá piva, přestože jsme si je předtím neobjednali, ani je nepili. Vše se ale vyřešilo a platili jsme to, co jsme měli.
Jak je to s otevírací dobou? Od pondělí do čtvrtka se končí rozumně o půlnoci, v pátek a sobotu si může zatancovat na dobře situovaném parketu. Hudba neruší ostatní návštěvníky. Končí se ve tři ráno. Neděle je odpočinková, vyženou vás už v deset.
Restaurace Free Land je stylovým a přátelským podnikem, kde se vydatně a dobře najíte, ale nedoporučujeme příliš popíjet. To by vás mohlo stát nejednu výplatu.

Hodnocení:



  • Prostředí v restauraci: A. Návštěvník si zde odpočine, interiér je sice nový, ale nepůsobí uměle. Naopak.
    Personál: B. Mladý, rychlý, přívětivý. Nižší známka za chybičku při placení.
    Ceny: E. Především u nápojů se nestačíte divit.
    Jídlo: A. Vynikající, velké porce s oblohou za rozumné ceny.
    Pivo: C. Pouze jedna čepovaná značka. Originální, žel pro některé pivaře nestravitelná chuť.
    Toalety: C. Nerozpláčou, nepotěší.

    Celkové hodnocení restaurace: B. Ideální místo na večeři s přítelem či přítelkyní.

    Tip: Sedněte si k některému z nádherně zařízených akvárií a pozorujte život v něm. Když se budete dívat pozorně, najdete mezi rybkami vodní želvu, která s nimi žije v souladu typickém pro celý podnik. (pozn. Vodní želva obvykle sežere všechny rybičky v akváriu!!!:-)))

  • Známkujeme jako na vysoké škole. Od A - nejlepší až po F - neprospěl.



    Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.
  • Autor článku

    Tomáš Svoboda