ČNB považuje za optimální mířit na spodní hranici inflačního cíle

22.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Předpoklady splnění inflačního cíle v roce 2000 zůstávají i po zveřejnění nových makroekonomických dat neměnné, přičemž ČNB považuje stále za optimální cílit měnovou politiku na spodní hranici svého inflačního cíle. Jak uvedl na včerejší tiskové konferenci guvernér ČNB Josef Tošovský, očekávaná inflační vlnka v důsledku promítnutí se rostoucích cen vstupů a lednových deregulací by měla vymizet v druhé půli příštího roku.

včera ponechala na zasedání bankovní rady úrokové sazby beze změny. Repo sazba tak zůstala na dosavadních 5,25 procenta. Inflační cíl si stanovila pro rok 2000 mezi 3,5 až 5,5 procenta.

"Tlak na cenovou hladinu už se projevuje několik měsíců," řekl dále guvernér. V listopadu spotřebitelské ceny meziměsíčně stouply o 0,2 procenta, čistá inflace o 0,3 a průmyslové ceny o 0,2 procenta. "Vývoj indexu průmyslových cen se do určité míry odpojil od spotřebitelských cen, což v minulosti nepamatujeme," uvedl.

Podle jeho slov se tyto nákladové tlaky hlavně v podobě vyšších cen ropy promítnou do cenové hladiny v určité míře ještě v prosinci. V lednu se uvolní regulované ceny, což dále posune index spotřebitelských cen výše, dodal Tošovský. Tento růst cen může působit na domácí poptávku restriktivně, neboť obyvatelé budou platit více. To může mírně omezit jejich disponibilní příjmy. "Proto očekáváme, že se tato inflační vlnka může začít v následujících měsících vytrácet," řekl Tošovský.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU