Co týden dal?

29.06.2007 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Světová banka má nového prezidenta, Evropská komise nám prodlouží výjimku na nižší DPH u stavebních prací, Česko má už takřka 15.000 dolarových milionářů plus další události a novinky v našem pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Ekonomika Spojených států v prvním čtvrtletí stoupla pouze o 0,7 procenta, tedy nejpomalejším tempem za více než čtyři roky. Růst byl nicméně o 0,1 procentního bodu silnější, než uváděl odhad z konce minulého měsíce. V celém loňském roce stoupla americká ekonomika o 3,3 procenta.
  • Počet uživatelů mobilních telefonů ve světě příští měsíc překročí hranici tří miliard lidí, což je polovina globální populace. Díky rozmachu poptávky v Číně, Indii a Africe jich do konce roku bude více než 3,25 miliardy. Každou minutu získávají mobilní operátoři ve světě více než 1000 nových zákazníků.
  • Evropská komise dnes zablokovala nepřátelskou nabídku irských aerolinek Ryanair na převzetí domácího konkurenta Aer Lingus. Odůvodnila to tím, že převzetí rivala zničilo konkurenci na irském trhu. Jde teprve o druhé zablokování chystané akvizice za poslední čtyři roky.
  • Německý diskontní řetězec Aldi zřejmě připravuje expanzi do České republiky. Maloobchodní síť Aldi totiž nedávno založila v Česku dceřinou firmu Aldi Czechia. Diskontní řetězec Aldi, který má v Evropě několik tisíc prodejen s potravinami a spotřebním zbožím, má brzy otevřít své první obchody na Slovensku, v Maďarsku a Polsku.
  • Ekonomové a úředníci Evropské centrální banky mají pochyby ohledně plánů Slovenska přijmout euro počátkem roku 2009. Podle dokumentu ECB bude zřejmě pokles slovenské inflace na rekordní minimum jen krátkodobý. Další vývoj tamní inflace přitom bude pro rozhodnutí o přijetí země do eurozóny zásadní, protože samo splnění inflačního kritéria možná Bratislavě stačit nebude.
  • Americký výrobce letadel Boeing zdražuje v průměru o 5,5 procenta veškerá svá letadla. Důvodem je nárůst cen surovin a mzdových nákladů. Ke zvýšení cen však přispívají více mzdové náklady než ceny surovin. Cena modelu 737, kterého Boeing za 40 let jeho existence prodal více než 7000 kusů, se zvýší na 50 až 85 milionů z předchozích 47 až 80,5 milionu.
  • Robert Zoellick byl zvolen novým prezidentem Světové banky. Výkonná rada Světové banky jednomyslně schválila jeho nominaci na funkci nového prezidenta instituce. Zoellick nahradí Paula Wolfowitze, který musel v květnu rezignovat kvůli střetu zájmů. Wolfowitz z vedení banky odejde k 30. červnu.
  • Evropská komise rozšířila seznam leteckých společností, které z bezpečnostních důvodů nemohou létat na letiště zemí Evropské unie. Na tzv. černé listině se podle dnešního prohlášení EK ocitnou všechny letecké společnosti Indonésie, včetně národních aerolinií Garuda, angolské aerolinie TAAG Angolan Airlines a ukrajinský nákladní přepravce Volare Aviation Enterprise.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu//>.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ/>

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ/>

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Získejte slevu na dovolenou!
Sjednejte si penzijní připojištění u ČSOB PF Stabilita a získáte slevu ve výši 7 % z ceny pobytového zájezdu z vybraných katalogů CK ČEDOK. K zájezdům last minute je poskytována sleva 500 Kč za osobu při leteckém zájezdu a 300 Kč za osobu při zájezdu autokarem. Nabízíme vám katalog tuzemských i zahraničních last minute. Pokud tedy při koupi zájezdu prokážete, že si spoříte na penzi u ČSOB PF Stabilita, získáte právě tyto slevy.
/>/>/>/>


Posledních 7 dní doma

  • Moravskoslezský kraj chce v příštích letech nastartovat mohutný rozvoj letecké dopravy z letiště vMošnově na Novojičínsku. Létat by odsud mělo v budoucnu 12 nových mezinárodních linek. V příštím roce se počítá se zahájením letů do Bruselu, Londýna, Moskvy a Amsterodamu, dalších osm linek by mělo začít létat v do roku 2010. Kraj chce rozjezd nových linek podpořit v příštích pěti letech dotacemi v celkové částce 709 milionů korun.
  • Česká republika se v loňském roce opět přiblížila průměrné životní úrovni v Evropské unii. Vyplývá to ze statistik Eurostatu. Odstup od průměrné životní úrovně EU se v Česku zmenšil na 21 PPS. Zatímco v roce 2005 měla ČR 74, loni to bylo 79 PPS. Průměr EU je přitom 100 PPS.
  • Ministerstvo zemědělství se dohodlo s lesnickými firmami a dřevaři na kompromisním způsobu zadávání zakázek a hospodaření v lesích státního podniku Lesy ČR. Do roku 2010 mají fungovat dva modely, každý s polovičním podílem, měřeno objemem těžby. V prvním budou LČR vypisovat tendry pouze na práce a vytěžené dřevo si prodají samy. Ve druhém získají lesnické firmy vedle práce i právo na prodej dřeva.
  • Počet Čechů, jejichž finanční majetek přesahuje milion dolarů, se loni zvýšil na 14.760 lidí. Ve srovnání s rokem 2005 je to o 12,6 procenta dolarových milionářů více. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnily společnosti Merrill Lynch a Capgemini. Nárůst počtu dolarových milionářů překonal rok 2005 i 2004, kdy byl tento růst 10,6, respektive 5,7 procenta.
  • Klienti největšího tuzemského zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum dostanou po pěti letech od vyhlášení konkurzu další část odškodnění. Díky státní půjčce a údajům soudu bude Garanční fond obchodníků s cennými papíry rozdělovat od pátku do konce srpna 16.600 osobám v součtu 370 milionů korun.
  • Česká nápojářská firma Kofola investuje během následujících tří let asi 650 milionů korun do rozšíření výroby ve svých závodech v Krnově a v Mnichově Hradišti. Kofola, pro kterou nyní pracuje bezmála 1200 lidí, se tak rozroste o dalších téměř 80 zaměstnanců.
  • Biopaliva se začnou v Česku přimíchávat do pohonných hmot od 1. září. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší, kterou tento týden podepsal prezident Václav Klaus, a uzavřel tím legislativní proces. Od září se začne přidávat do nafty metylester řepkového oleje. Od ledna pak má začít přimíchávání biolihu do benzinu.
  • Zájemci o koupi nového domu či bytu by měli zůstat další čtyři roky v relativním klidu. Plánované zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH) na 19 procent ve stavebnictví se má odsunout. Evropská komise má začátkem července prodloužit Česku výjimku na sníženou, pětiprocentní sazbu, pro bytovou výstavbu až do roku 2010.
  • Česká národní banka vydá 2. července do oběhu novou bankovku v hodnotě 2000 korun, která oproti starším vzorům obsahuje více ochranných prvků a bude ji tak těžší padělat. Důvodem je zastaralost původních verzí bankovky, které ovšem nadále zůstávají v platnosti. Změny chystá centrální banka i u dalších bankovek, ovšem ne již v letošním roce.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu//>.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Růstový boom, který v minulých letech zažívá oblast hypotečních úvěrů, zdá se, neustal ani v roce letošním. Naopak, od počátku roku hlásí většina bank, které hypotéky poskytují rekordní nárůsty. A není divu úrokové sazby našich hypoték jsou na jedné z nejnižších úrovní z celé EU. Všechny důležité informace o tomto oblíbeném úvěrovém produktu naleznete v tematické příloze serveru Finance.cz s názvem Hypotéky 2007.
  • Finanční subjekty, jejich klienti i státní instituce se musí pohybovat v rámci vymezených pravidel. Někdy je dobré se s nimi seznámit. Aktuální znění zákonů ze světa obchodu a financí naleznete na stránce Důležité zákony.

Fintriky

Snad každý z nás má u sebe některý ze základních identifikačních průkazů. Když už ne občansku, tak alespoň řidičský průkaz či pas. Občas některý z nich použijeme, ale jen málokdo z nás ví, co dělat, když potřebuji vyřídit nový. Naše pravidelná rubrika finančních tipů a triků vám pomůže! V uplynulém týdnu jsme se totiž v ní věnovali právě identifikačním dokladům a dokumentům. Nejprve jsme se podívali na občanské průkazy, poté jsme se zaměřili na cestovní doklady, další fintrik patřil řidičských průkazům a nezapomněli jsme ani na studenty, resp. studentské karty.


Anketa

Službu cashback, tedy výběr hotovosti u obchodníků při platbě kartou, už rok úspěšně provozuje ČSOB. V leté se chystá ji spustit Česká spořitelna a do konce roku i Komerční banka. Celý týden jsme se vás proto v naší anketě ptali, zda budete cashback využívat. Z vašich odpovědí vyplývá, že na nezájem zákazníků si tato služba nebude moci stěžovat.  

  • Ano, usnadní mi přístup k hotovosti - 60 %
  • Ne, bude to zdržovat u pokladen - 35 %
  • Nemám platební kartu - 5 %

 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU