Wall St. vzrostl po nečekaném vzestupu maloobchodu

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve středu stouply třetí seanci v řadě poté, co překvapivý nárůst maloobchodních tržeb za leden naznačil, že se spotřebitelské...

... výdaje drží dobře, přestože jiná data ukazují na recesi.

Technologie zářily poté, co firma Applied Materials <AMAT.O> předpověděla silné objednávky na své vybavení na výrobu čipů, a poslala tak index sektoru polovodičů <.SOXX> o 3 procenta výš. Akcie společnosti samotné vystřelily o 10,2 procenta.

Makrodata, jež ukázala za minulý měsíc nečekaný vzestup maloobchodních tržeb, zahnala očekávání ekonomického poklesu.

Zpráva investory zaskočila, protože vyšla po slabých údajích o lednové nezaměstnanosti a datech ukazujících pokles sektoru služeb.

Mezi rostoucí tituly s největší vahou patřily průmyslové firmy, jež jsou obzvlášť závislé na růstu ekonomiky. Diverzifikovaný výrobce 3M <MMM.N> stoupl o 2,6 procenta.

"Strachu z recese se věnuje tolik pozornosti, že cokoli, co tyto obavy tlumí, je pro akciový trh velmi pozitivní," řekl Eric Kuby, šéf investic u firmy North Star Investment Management.

"Posiluje to důvěru v ekonomicky citlivé tituly, energetické firmy a všechny ty General Electrics světa."

Index blue chips Dow Jones <.DJI> vyskočil o 1,45 procenta na 12.552,24 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> stoupl o 1,36 procenta na 1367,21 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> vylétl o 2,32 procenta na 2373,93 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK