DATA V KOSTCE 4-Průmyslová produkce v prosinci zaostala za odhady

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další...

...komentář)

Průmyslová výroba v prosinci zpomalila meziroční růst na 2,9 procenta z listopadových revidovaných 6,7 procenta, oznámil ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Výsledek zaostal za odhady analytiků oslovených Reuters, kteří čekali posílení sektoru o 6,0 procenta <CZ/ECON04>.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ PRŮMYSLOVÁ VÝROBA 12/07 11/07 12/06 2007 meziroční změna v pct +2,9 +6,7 +3,0 +8,2 TRŽBY Z PRŮM.ČINNOSTI meziroční změna v pct +2,4 +7,6 +4,9 +9,3

PRO PODROBNOU TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nVOD428083].

NEPŘEHLÉDNĚTE

* Po očištění o sezonní vlivy včetně různého počtu pracovních dní stoupla výkonnost průmyslu meziročně o 5,1 procenta. Výsledek byl ovlivněn vyšším čerpáním dovolených mezi vánočními svátky, když počet odpracovaných hodin meziročně klesl o 4,3 procenta.

* Meziměsíčně po sezonním očištění průmyslová výroba stagnovala.

* K meziročnímu růstu průmyslu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení, jež posílila o 11,3 procenta a k celkovému růstu průmyslu přidala 2,1 procentního bodu.

* Dalšími silnými sektory byly výroba elektrických a optických přístrojů s růstem o 9,4 procenta a výroba koksu a rafinérské zpracování ropy, která se zvedla o 14,3 procenta.

* Nižší výkonnost než před rokem měly produkce chemických látek, základních kovů a potravinářství.

* Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků stouply reálně o 1,9 procenta a jejich podíl na celkových tržbách v průmyslu dosáhl 44,4 procenta.

* Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu stoupl proti loňskému prosinci o 1,2 procenta, tedy o 14.000 osob. Nabíralo se zejména ve výrobě pryžových a plastových produktů, výrobě dopravních prostředků a výrobě a opravách strojů a zařízení.

KOMENTÁŘE

PAVEL SOBÍŠEK, HLAVNÍ ANALYTIK, UNICREDIT

"Průmysl - motor české ekonomiky - snižuje otáčky."

"Slabší prosincový růst je omluvitelný sezonními faktory, zejména nižším počtem pracovních dní ve srovnání se stejným měsícem loni. Stejnou omluvu ale nelze použít při hodnocení celého čtvrtého kvartálu, v němž byl růst průmyslu téměř stejně slabý jako ve třetím čtvrtletí."

"Na druhou stranu řada podniků zejména ve strojírenství a výrobě plastů přes nižší růst výroby stále nabírá nové zaměstnance, což nasvědčuje tomu, že zakázek je dost, ale pracovníků k jejich zajištění málo."

"Perspektiva průmyslu do letošního roku zůstává dobrá. I když růst výroby zpomalí, průmysl nadále zůstane nosným oborem české ekonomiky. Oproti minulým letům ovšem zaznamená průmysl nižší růst produktivity, čímž se růst celé ekonomiky stane náročnějším na pracovní sílu."

DAVID MAREK, HLAVNÍ ANALYTIK, PATRIA FINANCE

"Českému průmyslu na konci loňského roku začal docházet dech. Zpomalování hospodářského růstu v Německu a dalších zemích eurozóny bylo cítit v klesajícím počtu nových zakázek."

"Kromě klesající poptávky v zahraničí bude tížit průmyslové firmy výrazné posílení kursu koruny a stoupající jednotkové mzdové náklady."

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"Čísla z průmyslu jsou spíš negativní. Na jedné straně výrazné zpomalení růstu výroby, na straně druhé další cenový skok vzhůru. Tradičním leaderům se ovšem velmi dobře daří - automobilky a elektrotechnika šlapou velmi dobře, ostatní výrobci si na konci roku dali pauzu."

PAVEL MERTLÍK, HLAVNÍ ANALYTIK, RAIFFEISENBANK

"Je to o něco méně (meziroční růst), než jsme očekávali i než o kolik vzrostl český průmysl v rekordním roce 2006, avšak i tak jde z historického pohledu o mimořádně dobrý výsledek."

"Naopak růst průmyslové produkce v prosinci překvapil negativně, a to velmi výrazně... Na zveřejněném prosincovém údaji je nejvýznamnější to, že poklesly růstové příspěvky některých dlouhodobých 'tahounů' českého průmyslu - výroby dopravních prostředků a výroby strojů a zařízení."

"Nejde-li pouze o jednoměsíční nahodilý výkyv, který s sebou odnese již leden či únor, pak to pro českou ekonomiku představuje špatnou zprávu, kterou bychom měli brát vážně."

ODKAZY

Podrobná zpráva o vývoji průmyslu v prosinci je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK