KBC překonala jádrovým ziskem odhady, akcie rostou

14.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC <KBC.BR> ve čtvrtek předčila odhady trhu růstem čtvrtletního jádrového zisku o 20 procent díky...

...vzestupu půjček i širší čisté úrokové marži a její akcie si polepšily.

Banka však současně zvýšila odhadovaný objem možných ztrát z úvěrových aktiv, přičemž nejhorší scénář počítá se ztrátou 190 milionů eur.

Belgický majitel ČSOB, jenž na domácím trhu soupeří s bankami Fortis <FOR.BR> a Dexia <DEXI.BR>, vykázal za období od října do prosince růst jádrového čistého zisku, tedy po vyloučení jednorázových položek, na 676 milionů eur z 564 milionů před rokem.

Analytici oslovení Reuters v průměru předpovídali na tomto základě výsledek 595 milionů eur.

Akcie KBC v 10:35 rostly o 2,5 procenta, zatímco index evropského bankovního sektoru DJ Stoxx <.SX7P> klesal o 1 procento.

Analytici Georg Krijgh a Cor Kluis ze společnosti Rabo Securities uvedli, že výsledky jsou dobré, a vyzdvihli zejména čistý zisk z úroků, poplatků a provizí, nečekaně nízké provozní náklady a dobrý výkon ve střední Evropě.

KBC potvrdila, že konečný dopad americké hypoteční krize má být jen omezený. Banka po přehodnocení zajištěných dluhových obligací (CDO) zapsala odpisy po zdanění ve výši 70 milionů eur.

KBC uvedla, že trvá růst v oblasti půjček, zvláště na trzích ve střední a východní Evropě, otočil se sestupný trend u čisté úrokové marže a dosáhla vysokých výnosů ze životního pojištění.

Divize banky pro střední a východní Evropu (CEE) vykázala za čtvrtý kvartál více než dvojnásobný meziroční nárůst jádrového čistého zisku na 174 milionů eur.

Skupina nemá v blízké době v úmyslu vstupovat na nové trhy, mohla by však provádět nárazové akvizice na svých současných trzích poté, co na ně loni vynaložila v regionu CEE 1,7 miliardy eur, řekl finanční ředitel Herman Agneessens televizi CNBC.

ČSOB má oznámit výsledky za loňský rok ve 14:00.

[AMSTERDAM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK