Parlament začíná druhou schůzi k volbě hlavy státu

15.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Parlament zahájil v pátek společnou schůzi obou komor, na níž bude již podruhé volit prezidenta na nové pětileté období...

...

O funkci hlavy státu se na rozdíl od minulého pátku uchází kromě stávajícího prezidenta Václav Klause a ekonoma Jana Švejnara také europoslankyně Jana Bobošíková.

Situace na prezidentské frontě se vyjasňuje, když poslanec ČSSD Evžen Snítilý oznámil, že bude volit Klause. Ve Švejnarově táboře pak chybí zelená poslankyně Olga Zubová.

Prezidentem bude zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců i nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů.

Samotná účast komunistické kandidátky Bobošíkové snížila Švejnarovy šance na postup do druhého kola ve Sněmovně. V Senátu má většinu ODS volící Klause.

Pokud v prvním kole nikdo nezvítězí, koná se kolo druhé, kdy je třeba získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců i nadpoloviční většiny přítomných senátorů.

V posledním, třetím kole volby se hlasy přítomných poslanců a senátorů sčítají dohromady, a při plném počtu 200 poslanců a 81 senátorů tak kandidátovi stačí ke zvolení 141 hlasů.

Před pěti lety se během jednoho dne odehrávala všechna tři kola prezidentské volby, před týdnem se však kvůli zmatkům a tahanicím o formu hlasování protáhla až do soboty.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK