MOL v Q4 prudce zvedl zisk díky zvláštním položkám

15.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL <MOLB.BU> v pátek vykázala prudký nárůst čistého i provozního zisku za čtvrtý kvartál díky lepšímu...

...výkonu v oblasti těžby i rafinace, vysokým jednorázovým položkám a nízkému srovnávacímu základu.

MOL, který v lednu spojil síly se skupinou ČEZ <CEZPsp.PR> ve snaze ubránit se nevyžádané nabídce na převzetí rakouskou OMV <OMVV.VI> [ID:nVOD332867], vykázal za poslední tři měsíce roku růst čistého zisku na 94,3 miliardy forintů (527 milionů dolarů) z revidovaných 22,6 miliardy forintů před rokem.

Analytici oslovení Reuters očekávali výsledek 65,1 miliardy.

MOL uvedl, že čísla zahrnují jednorázové položky z prodeje dceřiných plynárenských firem a z akvizice akcií chemičky TVK a těží také z daňových prázdnin pro MOL v roce 2006.

Po vyloučení mimořádných položek činil čistý čtvrtletní zisk 73,5 miliardy forintů, což stále představuje meziroční nárůst o 293 procent.

Za celý loňský rok MOL vykázal čistý zisk 254,1 miliardy forintů, o 23 procent méně než v roce 2006.

Provozní zisk divize průzkumu a těžby meziročně vzrostl o 29 procent na 20,1 miliardy forintů díky rostoucím cenám ropy a navzdory slabému dolaru i poklesu objemu výroby, způsobenému přerušením produkce na významném ropném poli v loňském roce.

Provozní zisk stoupl také v oblasti rafinace a marketingu, největší divizi skupiny MOL, díky příznivým maržím u krakování, vyšším objemům prodeje a pozitivnímu vlivu hromadění zásob.

MOL pořádá tiskovou konferenci ke svým výsledkům ve 12:00.

[BUDAPEŠŤ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK