Euro roste k dolaru dík protiinflační rétorice ECB

15.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro v pátek šplhalo na 10denní vrchol vůči dolaru, když vyjádření činitelů ECB, že předpoklady na uvolňování měnové politiky zašly příliš...

...daleko, tlumila očekávání bezprostředního poklesu úrokových sazeb v eurozóně.

V 10:50 euro stoupalo na 1,4674 dolaru, nejvýše od 5.února, zatímco vůči japonské měně posilovalo o 0,4 procenta na 158,71 jenu. Dolar přidával 0,2 procenta na 108,15 jenu.

Očekávání trhu, že úrokové sazby v eurozóně klesnou, vybočuje z inflačního výhledu, řekl ve čtvrtek Axel Weber, člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB).

Člen výkonné rady José Manuel González-Páramo se rovněž vyjádřil protiinflačně v otázce vývoje úrokových sazeb a investoři poněkud zmírnili očekávání, kam až by úrokové sazby v eurozóně mohly klesnout.

"Euro je obecně trochu silnější poté, co Weberova slova zchladila dojem, že snížení sazeb ECB přijde rychle," řekl David Pais, devizový stratég u Citigroup.

"Ta vyjádření ukazují, že se bude Trichetovi těžko dosahovat dohody, když vzniká rozpor mezi protiinflačně naladěnými členy bankovní rady ECB, jako je Weber, a těmi, kteří jsou pro snížení sazeb," dodal Pais s tím, že Citigroup čeká snížení sazeb ve druhém kvartále.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK