Allianz v Q4 snížila zisk na polovinu kvůli bance

21.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Allianz <ALVG.DE> ve čtvrtém kvartále snížila čistý zisk o více než polovinu, když ani silný výkon v hlavní divizi pojištění nedokázal...

...vykompenzovat škody způsobené odpisy u méně kvalitních úvěrů v bankovní divizi.

Skupina ve čtvrtek vykázala za poslední tři měsíce roku pokles zisku na 665 milionů eur z 1,372 miliardy před rokem.

Největší evropská pojišťovna již v lednu zveřejnila hlavní finanční ukazatele za loňský rok ve snaze uklidnit investory, které znervózňovaly její investice na riskantním trhu méně kvalitních hypoték ve Spojených státech.

Za celý loňský rok zaznamenala Allianz rekordní čistý zisk téměř 8 miliard eur a vykázala růst provozního zisku o 5 procent na 10,9 miliardy eur, těsně pod svým cílem ve výši 11 miliard.

Analytici podle údajů Reuters Estimates v průměru očekávali za loňský rok čistý zisk 8,22 miliardy eur.

V posledním loňském čtvrtletí vzrostl provozní zisk hlavní divize pojištění majetku a katastrof o více než čtvrtinu, zatímco provozní zisk u životního a zdravotního pojištění klesl o 12 procent. Bankovní divize utrpěla kvůli odpisům z méně kvalitních úvěrů ztrátu přes 450 milionů eur.

Akcie Allianz za posledních šest měsíců oslabily o více než 25 procent s tím, jak se investoři obávali rizika ztrát z méně kvalitních úvěrů u bankovní divize pojišťovny, Dresdner Bank.

Deník Financial Times Deutschland nezávisle na výsledcích společnosti ve čtvrtek uvedl, že Allianz má možná zájem o koupi největší německé retailové banky, Postbank <DPBGn.DE>, a jednala již o této věci s jejím majitelem Deutsche Post <DPWGn.DE>.

List ovšem neuvedl u své zprávy zdroj a Allianz ji odmítla komentovat.

[MNICHOV/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK