Nestlé loni zvedla zisk nad odhady díky zdražení

21.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


VEVEY, Švýcarsko, Nestlé <NESN.VX>, největší potravinářská společnost na světě, vykázala za loňský rok nečekaně prudký nárůst čistého zisku...

...o 15,8 procenta a zveřejnila podrobné plány proniknutí na rozvíjející se trhy.

Švýcarský výrobce kávy Nescafé nebo čokoládových tyčinek KitKat vyjádřil přesvědčení, že podobně dobrý výkon může zopakovat i v roce 2008, ačkoli i letos se bude potýkat s vysokými vstupními náklady na mléko, kakao či obiloviny.

Finanční ředitel James Singh řekl, že silný loňský výkon tržeb pomohl kompenzovat vyšší ceny surovin i výkyvy měnových kursů. "Rok 2007 byl pro Nestlé skvělým rokem," uvedl.

Akcie společnosti v 10:10 rostly o 5,2 procenta.

"Celkový obrázek Nestlé je vynikající... Nestlé dokáže přesunout rostoucí ceny komodit na spotřebitele," řekl analytik Marco Gulper z ING.

"Včasné cenové kroky Nestlé v roce 2007 znamenaly, že vyšší účet za suroviny neměl prakticky dopad na marže," řekl analytik Alex Molloy z Credit Suisse.

Čistý zisk skupiny loni dosáhl 10,65 miliardy švýcarských franků (9,7 miliardy dolarů).

Zdražení výrobků o 3 procenta přispělo k růstu celkových tržeb o 9,2 procenta na 107,55 miliardy franků a jádrových tržeb o 7,4 procenta, vysoko nad očekávání trhu.

Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali, že firma vydělá 10,22 miliardy eur z celkových tržeb 107 miliard.

Nestlé současně potvrdila standardní výhled růstu jádrových tržeb o 5 až 6 procent a udržitelného zlepšování provozních marží.

Skupina uvedla, že bude nadále pronikat do rychle rostoucích oblastí na rozvíjejících se trzích, jako jsou zdravá výživa, polotovary a luxusní produkty.

[Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK