Dolar je v útlumu, tíží jej obavy o ekonomiku USA

21.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar ve čtvrtek mírně slábl vůči koši hlavních měn poté, co zápis z lednového měnového zasedání americké centrální banky (Fed) utvrdil trhy v...

...názoru, že úrokové sazby ve Spojených státech půjdou ještě níž.

Zápis z jednání bankovní rady poukázal na obavy Fedu, že by americká ekonomika mohla čelit dalším překážkám i po sérii nedávných razantních kroků směřujících k uvolnění měnové politiky. Centrální banka také výrazně snížila prognózu letošního ekonomického růstu.

"Ten zápis Fedu hodně odpovídal očekávání... evidentně ponechal otevřené dveře pro snižování sazeb," řekl David Pais, devizový stratég z Citigroup.

"Teď už jde jen o to sledovat, jak se bude do budoucna unavovat reálná ekonomika."

Trhy započítávají riziko sražení úrokových sazeb Fedu na březnovém zasedání o dalších 50 bazických bodů <FEDWATCH>, které by dále zhoršilo přitažlivost americké měny z hlediska výnosů.

Ve 14:35 dolar oslaboval vůči koši měn o 0,2 procenta na 75,955 bodu <.DXY>.

Euro mírně posilovalo na 1,4740 dolaru <EUR=>, když si předtím zapsalo dvoutýdenní maximum 1,4759.

Vůči japonské měně stál dolar téměř beze změny na 108,09 jenu <JPY=>, zatímco euro rostlo na 159,30 jenu <EURJPY=>, když předtím dosáhlo měsíčního maxima poblíž 159,60 jenu.

Na rozdíl od očekávání u americké centrální banky investoři snižují předpokládaný rozsah letošního uvolňování úrokových sazeb Evropské centrální banky (ECB), což povzbuzuje euro.

Trh s futures nyní započítává pouze 25procentní pravděpodobnost, že ECB sníží do června sazby ze současných 4,0 procenta.

Ještě minulý týden přitom trhy s možností červnového snížení sazeb napevno počítaly.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK