VERZE 2-Novou členkou bankovní rady ČNB bude Eva Zamrazilová

21.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává...

...podrobnosti)

Prezident vybral za novou členku bankovní rady České národní banky (ČNB) analytičku Komerční banky Evu Zamrazilovou

Tiskový odbor prezidentské kanceláře ve čtvrtek uvedl, že prezident jmenuje novou členku vedení ČNB v pátek a úřadu se ujme 1.března.

Dosavadní členka týmu hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka se tak již zúčastní příštího měnového jednání bankovní rady, plánovaného na 26.března.

Šestařtyřicetiletá Zamrazilová vystřídá v bankovní radě viceguvernéra Luďka Niedermayera, kterému vyprší mandát na konci února.

Z bankovní rady tak odejde vyhraněný jestřáb - Niedermayer se obával vysoké inflace a byl naladěn proti ní zasahovat zvyšováním sazeb - a je otázkou, jaká bude nová cetrální bankéřka.

Zamrazilová, která mimo jiné přednáší makroekonomickou analýzu na Vysoké škole ekonomie a managementu v Praze, neposkytla po své nominaci žádný komentář.

Nevyslala tak trhu žádný signál, jak by používala nástroje měnové politiky.

Naposledy veřejně vystoupila na pondělní přednášce k inflaci pořádané Centrem pro ekonomiku a politiku, je autorkou či spoluautorkou více než 150 odborných titulů.

I když bylo jmenování Zamrazilové pro trhy překvapivé - její jméno se neobjevilo v rámci spekulací o možných kandidátech -, analytici vítají, že do bankovní rady přichází člověk s dlouholetou praxí a dobrou znalostí finančních trhů.

"Důležité je, že jde člověka, který je alespoň částečně z podnikové sféry, a tudíž může mít trochu lepší cit pro to, co finanční trhy potřebují a jak s nimi komunikovat," řekl David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

"To je určitě klíčová přidaná hodnota - není to ani politická ani akademická figura, ale je to člověk, který je ze světa financí," dodal.

Kdo bude novým viceguvernérem v sedmičlenné bankovní radě, prezident dosud neoznámil.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK