Evropské burzy zpočátku oslabí, sledují ceny ropy

22.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v pátek zřejmě oslabí a investoři se zaměří hlavně na energetické tituly, když zpráva o nárůstu zásob ropy a benzinu a údaje o...

...regionální průmyslové aktivitě ve Spojených státech vzbudily obavy z recese tamní ekonomiky.

Březnové futures na index Euro STOXX 50 <STXEH8> v 8:50 klesaly o 0,7 procenta, futures na německý index DAX <FDXH8> ubíraly 0,6 procenta a na francouzský CAC 40 <FCEH8> 0,8 procenta. Londýnští makléři mezitím očekávali, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku oslabí o 18 až 22 bodů.

Investoři zkoumají výsledky britské banky Lloyds <LLOY.L> po týdnu převážně negativních zpráv, jež přicházejí z finančního sektoru. Páteční program firemních i makroekonomických událostí je jinak poměrně klidný.

Investoři budou také bedlivě sledovat silně zastoupené energetické tituly poté, co cena ropy <CLc1> ustoupila z rekordních úrovní nad 101 dolary za barel. Rostoucí zásoby ropných produktů svědčí o zpomalující poptávce největšího světového spotřebitele černého zlata.

Středem pozornosti mohou být také těžařské společnosti s tím, jak se cena zlata držela u historického maxima a platina vyšplhala na rekord, když problémy s dodávkami v Jihoafrické republice podnítily další kolo spekulativních nákupů.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK