Evropské akcie klesají, tíží je utility a auta

22.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pátek stahovaly níž energetické firmy s tím, jak firma RWE <RWEG.DE> vykázala neuspokojivý zisk. Automobilky pak tížily...

...obavy ze zpomalení americké ekonomiky.

Ve 14:10 klesal panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 0,18 procenta na 1327,68 bodu, a částečně tak mazal čtvrteční nárůst o 0,7 procenta poté, co ukazatel průmyslové aktivity ve středoatlantickém regionu Spojených států spadl na sedmileté dno.

Akcie RWE sklouzávaly o 5,6 procenta v reakci na slabý loňský zisk za minulý rok [ID:nSCH238242]. Konkurenční skupina E.ON <EONG.DE> odepisovala 1,6 procenta.

"RWE to nezvládla a rozhodně stahuje níž celý sektor," řekl Philippe Gijsels, akciový stratég u Fortis Bank.

"Viditelnost na straně zisků je velmi nízká... dokud se tato nejistota nerozptýlí, budeme ohledně trhů velice obezřetní... Myslíme si, že potíže ještě neskončily."

Francouzský podnik veřejných služeb Gaz de France <GAZ.PA> ztrácel 2,8 procenta.

Suez <LYOE.PA> ubíral 2,1 procenta, když deník Daily Telegraph uvedl, že firma jedná se společností soukromého kapitálu Terra Firma, aby společně přebily odsouhlasené převzetí britského zpracovatele odpadu Biffa za 1,2 miliardy liber.

Suez, jenž se nachází uprostřed fúze s Gaz de France, se k záležitosti odmítl vyjádřit.

Automobilový sektor dostihlo snížení cílové ceny pro akcie firmy Renault <RENA.PA>, jež ve čtvrtek večer zveřejnila Morgan Stanley. Franouzská automobilka padala o 4,5 procenta, Fiat <FIA.MI>, Porsche <PSHG_p.DE> a Peugeot <PEUP.PA> ubíraly 3,0 až 4 procenta.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK