Veleba: Počty prasat klesají, vepřové podraží o pětinu

20.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Čeští farmáři loni snížili počet chovaných prasat o bezmála 80.000 kusů na 2,661 milionů kusů. V redukci chovů kvůli nízkým cenám vepřového masa pokračují i letos, kdy výrazně klesá zejména počet prasnic. Vyplývá to ze statistických údajů, které novinářům poskytla Agrární komora. Její prezident Jan Veleba odhadl, že snižování počtu prasat letos povede ke zdražení vepřového masa přibližně o 20 procent.

Zatímco celkový počet prasat loni klesl meziročně o zhruba tři procenta, stavy prasnic se podle údajů AK snížily téměř o třetinu a od loňského října se jejich počty meziměsíčně snižují už o více než 10.000 kusů. Veleba proto míní, že letos bude na tuzemském trhu menší nabídka vepřového než poptávka, což bude mít za následek růst cen. "Můj osobní odhad je, že spotřebitelská cena vepřového masa se zvýší až o 20 procent," řekl.

Tuzemští chovatelé ruší podle něj celé chovy prasat. Důvodem je propad farmářských cen, které loni klesly o 7,6 procenta, a naopak nárůst cen vstupů, zejména krmných směsí, v důsledku vyšších cen obilí. Chovatel, který prodává prase, na něm při nynějších cenách podle Veleby ztratí zhruba tisíc korun.

Veleba upozornil, že pokud se tento trend nezastaví, do roka bude tuzemská produkce vepřového pokrývat jen polovinu spotřeby. Ještě v roce 2002 byla ČR ve výrobě vepřového soběstačná, od té doby podíl domácích chovů klesá. Průměrný Čech zkonzumuje ročně 41 kilogramů vepřového masa.

Jediným východiskem pro zlepšení situace chovatelů prasat je podle Veleby větší spotřeba domácího vepřového masa. "Loni se dovezlo do ČR 130.000 tun vepřového za 6,7 miliardy korun. Před vstupem do EU v roce 2004 jsme dovezli vepřové za 1,3 miliardy," uvedl.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič již dříve řekl, že se ministerstvo bude snažit producentům vepřového pomoci. "V letošním roce jsme chovatele prasat zvýhodnili v programu rozvoje venkova, to znamená při čerpání peněz z evropských fondů. Navýšení se může pohybovat v řádu desítek milionů korun. Bude záležet na tom, na jaké projekty budou dotace žádat. Pokud ale požádají, budou bodově zvýhodněni," uvedl Gandalovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK