ČIŽP dala Železárnám Hrádek milionovou pokutu za odpad

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hrádek (Rokycansko) 21. března (ČTK) - Pokutu jeden milion korun za nezákonné nakládání s nebezpečným odpadem udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) Železárnám Hrádek. Od roku 2005 do června 2007 nakládaly s nebezpečným odpadem v zařízení, které nebylo pro tento účel povoleno, řekla mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

"Podnik už sankci uhradil," uvedl Miroslav Slaný, mluvčí skupiny Z-Group, do níž železárny patří. Firma se sice proti verdiktu několikrát odvolala, ale ministerstvo životního prostředí definitivně potvrdilo správnost rozhodnutí inspekce. Loni v červnu železárny veškerý odpad odvezly.

"Podle zákona o odpadech jsme dostali polovinu sumy," řekl starosta Hrádku Jaroslav Perlík. Druhá putuje do Státního fondu životního prostředí. Třítisícové město peníze využije na životní prostředí, konkrétně na svoz, separaci a třídění domovního odpadu. Ze zákona může radnice vybírat od lidí jen 500 korun ročně, což nestačí. Zhruba 200 Kč na občana, tedy 600.000 korun ročně, město doplácí. Železárny dříve dlužily Hrádku miliony korun za daň z nemovitosti. Poslední zbytek dluhu, 800.000 Kč, uhradily začátkem roku. "Je vidět, že firma je v dobré ekonomické situaci," dodal Perlík. Vylepšila se také komunikace s městem.

Nebezpečný odpad byl tvořen jemnými prachovými částečkami s mnohonásobně překračujícími limity hodnot olova a zinku. Odpad podnik shromažďoval na betonové ploše 20 metrů od řeky Klabavy, což ohrožovalo okolí. "Takovýto nebezpečný odpad je vhodné soustřeďovat v uzavřených a nepropustných zásobnících a zabránit úniku do okolí," uvedla Awwadová. Podle ní byly ohroženy povrchové a podzemní vody. Negativní dopady může mít i samotný prach uvolňující se do ovzduší, dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK