Pojišťovny mají po hromadné nehodě nahlášeny desítky škod

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Největší tuzemské pojišťovny mají po čtvrteční hromadné nehodě nahlášeno několik desítek pojistných událostí. Při likvidaci těchto hromadných havárií je podle nich zpravidla problematické zjistit viníka, takže velmi záleží na poskytnutých podkladech. ČTK o tom dnes informovaly pojišťovny. Škody při čtvrteční hromadné havárii na dálnici D1 by se mohly podle policistů z dálničního oddělení ve Velkém Beranově pohybovat v řádu desítek milionů korun.

České pojišťovně se po čtvrteční hromadné havárii na dálnici D1 ozvalo 25 řidičů a první poškozená vozidla už prohlédli její mobilní technici. "Škody nám motoristé hlásí jak z havarijního pojištění, tak i z povinného ručení a budeme je likvidovat jako standardní pojistné události," řekl mluvčí ČP Václav Bálek.

Kooperativa má zatím nahlášeno asi 20 škod, ale tento počet patrně ještě stoupne, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Pokud či dokud neurčí policie viníka, doporučil uplatnit škodu z havarijního pojištění. Náhrada se vyplácí v plném rozsahu a rychle. Následně pojišťovna zjišťuje viníka, na kterém náhradu uplatní, respektive na pojišťovně, u níž má viník povinné ručení. "Takového případy se řeší na základě informací účastníků nehody, rozsahu a způsobu poškození vozidel, a zejména policejních protokolů. Odškodnění pak může být závislé na případné spoluvině, a nemusí tedy být v plné výši škody," vysvětlil.

U hromadných havárií je složitější určení viny, a proto záleží při likvidování těchto případů především na podkladech, jež motoristé poskytnou pojišťovně, souhlasil Bálek. Z hlediska výplaty škody nejde o žádný významný výkyv, neboť každý den oznamují motoristé z celé republiky ČP zhruba tisícovku škod. Například jenom za minulý týden to bylo podle Bálka 5583 případů.

Při sérii nehod havarovala ve čtvrtek na 100. kilometru poblíž Humpolce více než stovka aut, poslední informace hovořily o 116 vozech. V kolonách uvízly tisíce lidí, vrtulníky odvezly 30 zraněných. Celkem šest z nich je podle zdravotníků zraněno těžce, dva z nich bojují v brněnské nemocnici o život.

Podle serveru Novinky.cz zaevidovali policisté na dálnici D1 během čtvrtka v souvislosti s největším dopravním karambolem na českých silnicích 62 dopravních nehod, do kterých se zapojilo 152 vozidel. Nahlášeny mají ale ještě další nehody z hromadné srážky, které ještě nestihli zpracovat. V nich havarovalo dalších 37 vozů. Celková bilance tak šplhá až ke dvěma stovkám nabouraných aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK