Analytici: Cenu ropy budou provázet výkyvy

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Ropu budou i v nejbližších týdnech provázet na světových trzích prudké cenové výkyvy oběma směry. Očekávané slábnutí americké měny ale dlouhodobě povede zřejmě k dalšímu zdražování černého zlata. Vyplývá to z odhadu analytiků, které ČTK oslovila. Během čtyř obchodních dnů tohoto týdne se cena ropy snížila zhruba o deset dolarů.

"Momentálně proti sobě působí vliv turbulencí na finančním trhu, které mají přes dolar a investice do komodit tendenci tlačit cenu nahoru, a vliv očekávaného a už probíhajícího zpomalení v USA a ve světě, které by mělo snížit poptávku po ropě a tedy tlačit cenu dolů," uvedl Ľuboš Mokráš z České spořitelny.

Nyní převážily obavy o osud americké ekonomiky. "Jakoby zapomínané obavy o zpomalení největšího odběratele ropy a ropných produktů, které nebyly brány v potaz při růstu cen ropy nad hranice 100 dolarů za barel, byly hlavním důvodem poklesu v tomto týdnu," řekl analytik Cyrrus Jan Procházka.

Svou roli sehrál i spekulativní kapitál. Příliv peněz do komodit, které z pohledu spekulantů představují v době rostoucí inflace a klesajícího dolaru bezpečnou investici, vytáhl jejich cenu k rekordním výšinám. A obdobně: když nastal obrat trendu, byli spekulanti první, kdo se komodit rychle začal zbavovat.

"Vysoké ceny přiměly řadu komoditních a hedgeových fondů k vybírání zisků, což způsobilo následnou prudkou korekci v oblasti komodit," řekl analytik Petr Čermák z firmy Colosseum. "Platí pravidlo o roztřesených rukou spekulantů," potvrdil Procházka.

Pro další vývoj na trhu s ropou bude během následujících šesti měsíců podle Mokráše rozhodující míra zpomalení světové ekonomiky spolu s politikou OPEC. Je podle něj rozumné počítat s udržením relativně vysoké ceny ropy nad 80 USD za barel. Trhy jsou nyní podle analytiků nervózní. "Spekulativní kapitál, který v posledních měsících proudil do oblasti komodit, zvyšuje volatilitu na trzích," řekl Čermák.

"Ropa není vhodná pro investory se špatnými nervy, kteří sledují každý denní pohyb jejich portfolia," upozornil Procházka. "Některé instituce však vytvářejí pocit, že ropa poroste donekonečna a že u této investice nehrozí žádné nebezpečí. Vývoj tohoto týdne jim budiž mementem," varoval analytik.

Současné zlevnění ropy na světových trzích je podle analytiků zatím příliš krátké na to, aby se promítlo do cen pohonných hmot u domácích čerpacích stanic. Cena benzinu v posledních týdnech podle údajů společnosti CCS stagnuje kolem 30,50 korun za litr; nafta mírně zdražila.

Ropa během týdne postupně klesala z pondělního rekordu 111,80 dolaru za barel americké lehké ropy. Ve čtvrtek uzavřel kontrakt na 101,84 USD za barel, během dne dokonce jeho cena klesla poprvé od 5. března i pod hranici 100 dolarů. Za posledních 12 měsíců vzrostla cena ropy zhruba o 37 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK