MMF bude chtít po suverénních fondech etický kodex

22.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. března (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) bude prosazovat vytvoření jednotných pravidel chování, kterými by se měly řídit takzvané suverénní fondy. Se zástupci těchto fondů se chce MMF setkat už v dubnu a projednat s nimi návrh takových pravidel. Lepší informovanost by od suverénních fondů ráda viděla také Evropská unie.

Ředitel měnových a kapitálových trhů MMF Jaime Caruana podle agentury Reuters řekl, že MMF založí mezinárodní pracovní skupinu, která se bude problematikou suverénních fondů zabývat. Dubnová schůzka už by se tedy měla věnovat podrobnějším záležitostem a technickým otázkám.

MMF předpokládá, že první návrh kodexu by mohl být znám do října, kdy se bude konat pravidelná schůzka měnového fondu. Soubor pravidel nebude normativní a nebude fondům nic přikazovat, měl by ale zmírnit obavy, které vlády z těchto fondů někdy mají. Fondy o sobě mnoho informací nezveřejňují, jejich vliv přitom rychle roste.

Takzvané suverénní fondy, v angličtině nazývané sovereign wealth funds (SWF), jsou de facto státními fondy. Nejvíce je jich v arabských zemích, které jsou bohaté na nerostné suroviny a z jejich vývozu jsou schopny vytvářet značné finanční rezervy. Ty pak investují po celém světě s cílem dosáhnout vyššího zhodnocení. Velkými fondy ale disponuje i Rusko a některé asijské země.

"My si myslíme, že lepší porozumění úloze a chování suverénních fondů spolu s rozvojem tohoto kodexu bude vzájemně přínosné pro všechny zúčastněné strany," řekl Caruana. Americké ministerstvo financí už se na podobných pravidlech dohodlo se zástupci suverénních fondů ze Singapuru a z Abú Zabí.

"Považujeme to za velmi dobrý začátek. Budeme spolupracovat s mnoha účastníky a hovořit se všemi suverénními fondy," prohlásil Caruana. Dohoda s fondy podle něj práci MMF jen usnadní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK