Index čínských akcií oslabil o 4,5 procenta

24.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 24. března (ČTK) - Hlavní index čínských akcií dnes oslabil zhruba o 4,5 procenta, převážně vinou velkých emisí, jako je petrochemická společnost PetroChina či pojišťovna Ping An Insurance. Na trhu převládají obavy z negativního dopadu nových emisí, které rozmělňují poptávku a tlačí na pokles kurzů.

Index Shanghai Composite klesl o 4,49 procenta a obchodní den uzavřel na hodnotě 3626,19 bodu. Ocitl se tak na nejnižší úrovni od konce ledna. Od začátku března index klesl asi o 17 procent a od rekordu z loňského října ztrácí kolem 41 procent.

Pojišťovna Ping An si odepsala 9,8 procenta a její akcie jsou nejslabší od loňského dubna. Podnik má v úmyslu vydat akcie až za 15 miliard dolarů, což značně naředí hodnotu nynějších podílů.

Nálada na trhu je nyní podle agentury Reuters tak špatná, že investoři se často zbavují akcií jen kvůli spekulacím, že podnik by mohl chtít vydat nové akcie. Celkem tak oslabilo 707 emisí, zatímco růstu kurzu se jich dočkalo jen 177. Objem obchodů klesl na 88,3 miliardy z předchozích 96,2 miliardy jüanů.

"Firmy, s nimiž je spojena otázka nové emise akcií a plán expanze do zahraničí, prudce klesají. Je to případ hlavně velkých emisí. Ukazuje to zklamání z postoje úřadů, které o víkendu neoznámily nová opatření na podporu trhu," podotkl analytik v makléřské společnosti Huatai Securities Čchen Ťin-žen.

PetroChina je částečně doplácí na horší výsledky hospodaření, které ukázaly, že firmě se zvyšuje zisk pomaleji než se předpokládalo. Akcie si proto odepsaly asi 5,7 procenta hodnoty a spadly pod 20 jüanů. Propad pod 20 jüanů vzbuzuje otázky, jak dlouho by velké emise mohly táhnout celý trh dolů.

Čína o víkendu schválila tři nové akciové fondy, které by měly usnadnit investorům vstup na trh a povzbudit poptávku. Manažeři fondů ale podotýkají, že poptávka je nyní tak slabá, že ani nové fondy ke zlepšení nálady příliš nepomáhají.

Regulátor akciového trhu o víkendu schválil také soubor pravidel, která by měla být využita k založení nového trhu po vzoru amerického Nasdaqu. Trh by měl umožnit start novým firmám, které mají dobrý podnikatelský záměr, ale chybějí jim peníze. Podle čínských státních médií by mohl začít nový trh fungovat ještě v prvním pololetí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK