Wall St vylétl dík nové ceně za Bear Stearns, datům

25.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pondělí vyskočily poté, co zvýšená nabídka na koupi Bear Stearns <BSC.N> naznačila, že se finanční tituly možná...

...odrazily ode dna, obzvlášť ve světle čerstvých dat, jež přiživila naději na obrat v sektoru bydlení.

Akcie si druhou seanci v řadě zapsaly značné zisky poté, co JPMorgan Chase & Co <JPM.N> zvedla cenu za převzetí Bear Stearns na 10 dolarů na akcii ze 2 dolarů. To pomáhalo rozptylovat obavy, že by mohly padnout i další finanční tituly.

Tah JPMorgan také tišil strach z toho, že by zdlouhavý souboj s nespokojenými akcionáři mohl zhatit celý obchod.

Finančnímu sektoru pomohl rovněž článek v listu Barron's, jenž naznačil, že churavějící bankovní tituly by se mohly do konce roku vzpamatovat a přidat 10 až 20 procent. Akcie Bear Stearns, jež během seance překonaly dvojnásobek zavírací hodnoty ze čtvrtka, nakonec vystřelily o 76,1 procenta.

Citigroup <C.N>, americká bankovní jednička podle bilanční sumy, stoupla o 3,5 procenta a táhla finanční sektor indexu S&P 500. Akcie American Express <AXP.N> vedly výš finanční tituly v bázi indexu blue chips Dow Jones, když získaly 3,1 procenta.

Překvapivý nárůst prodeje již vlastněných domů za únor přiživil optimistická očekávání, že to nejhorší v sektoru bydlení už možná přešlo, a realitní tituly masivně vzrostly.

"Ve finančním světě se čekají další odpisy, ale lidé už vidí světlo na konci tunelu a věří, že to není přijíždějící vlak," řekl Peter Kenny, provozní ředitel Knight Equity Markets.

Index Dow Jones <.DJI> vyšplhal o 1,52 procenta na 12.548,64 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> stoupl o 1,53 procenta na 1349,88 bodu. Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> vylétl o 3,04 procenta na 2326,75 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK