Heineken kupuje ústecké pivovary Drinks Union

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 25. března (ČTK) - Nizozemská společnost Heineken kupuje ústeckou akciovou společnost Drinks Union. Uvedl to dnes internetový server Euro online. Drinks Union sdružuje pivovary Krásné a Velké Březno, Louny a Kutná Hora a likérku Granette. Transakce ještě podléhá souhlasu antimonopolního úřadu. Cena, kterou Heineken za Drinks Union zaplatí, nebude podle Eura oznámena. Drinks Union vyrábí piva Zlatopramen, Březňák, Louny, Dačický, Lorec, Jarošov a Pivrnec. Společnost dosud vlastnilo několik fyzických osob.

Heinekenu, jedné z největších pivovarnických skupin na světě, už v Česku od roku 2003 patří Starobrno a od loňského září Královský pivovar Krušovice. Již po začlenění Krušovic se Heineken stal třetím nejsilnějším hráčem na českém pivovarském trhu s výstavem přes 1,6 milionu hektolitrů ročně, což odpovídá tržnímu podílu kolem osmi procent.

V Česku je v současnosti kolem 50 průmyslových pivovarů, teré vyrábějí téměř 20 milionů hektolitrů piva. Přes čtyři pětiny trhu ovládá jen sedm firem. Číslem jedna je Plzeňský Prazdroj s podílem skoro 45 procent, následují Pivovary Staropramen.

Ústecká nápojářská skupina Drinks Union sdružuje čtyři pivovary a likérku Granette. Loni utržila za prodej piva a lihovin rekordních 1,29 miliardy korun. Firma prodala zhruba 900.000 hektolitrů piva.

Úspěšný rok má z sebou i likérka Granette, která loni prodala rekordní množství lihovin, téměř 70.000 hektolitrů. Prodej lihovin se na celkových tržbách společnosti Drinks Union podílel zhruba čtvrtinou. Granette se stala loni druhou největší likérkou v ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK