Evropské burzy rostou téměř o 3 pct, banky vedou

25.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pondělí po zahájení vylétly o více než 3 procenta, když investoři kupovali akcie churavějících bank poté, co vylepšená nabídka...

...na převzetí Bear Stearns rozptylovala obavy o hodnotu finančních titulů.

V 9:30 rostl panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 2,81 procenta na 1261,13 bodu. Index, jejž v uplynulých měsících tížily obavy z globální úvěrové krize a vyhlídky na recesi ve Spojených státech, ztratil od začátku roku 16 procent.

Nárůst evropských burz přichází den poté, co americké akcie zazářily, když JPMorgan Chase <JPM.N> zvedla nabízenou cenu za investiční banku Bear Stearns <BSC.N> na 10 dolarů za akcii ze 2 dolarů.

Překvapivý nárůst prodeje již vlastněných domů za únor pak přiživil optimistická očekávání, že americký sektor bydlení už má možná nejhorší za sebou.

V čele rostoucích titulů se ocitaly banky. Akcie společností UBS <UBSN.VX>, Barclays <BARC.L> a UniCredit <CRDI.MI> vyskočily o 3,9 až 9,3 procenta.

"Mohla by to být chvilková úleva. Abychom se přesvědčili, že jsme již dosáhli dna, potřebovali bychom více známek toho, že se úvěrový trh stabilizuje," řekl Arthur van Slooten, stratég ze Société Générale.

"Dokud se tak nestane, zůstanou akcie pod tlakem, takže by to mohl být jen menší vzestup v rámci medvědího trhu."

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK