Národní burza asi přijde o monopol na obchodování s akciemi

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - Konec monopolu národní burzy na obchodování s akciemi přináší vládní novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu, kterou dnes sněmovna podpořila v prvním čtení. Novela vychází z evropského práva, má také zlepšit postavení drobného klienta na kapitálovém trhu, zejména zvýšit ochranu investorů, jak poslancům připomněl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

"Od navrhované právní úpravy se očekává především zlepšení postavení zákazníků na českém finančním trhu a vytvoření lepších podmínek orgánů dohledu pro přeshraniční spolupráci u jednotlivých investičních služeb a finančních skupin," řekl ministr. Podotkl, že norma vychází z evropské směrnici o trzích finančních nástrojů MiFID, kterou mělo Česko začlenit do svého právního řádu už zhruba před rokem.

Směrnice v podstatě vytváří jednotný evropský trh pro akcie, komodity a finanční deriváty. Novela zavede jednotný režim pro regulovaný trh s investičními nástroji, přestane tak být rozlišován trh burzovní a mimoburzovní. Novinkou bude zavedení takzvaného vícestranného obchodního systému jakožto speciální formy trhu s investičními nástroji, pro který jsou stanoveny nižší požadavky proti trhu regulovanému.

Novela podle Kalouska zavádí mimo jiné kategorizaci zákazníků a povinnost hodnotit vhodnost nabízených investičních služeb pro konkrétního klienty. Detailně upravuje informování zákazníka o poskytovaných službách a pravidla pro nakládání s jeho pokyny.

Obchodníci vcelku navrhované změny uvítali už po schválení návrhu novely vládou. MiFID například podle šéfa společnosti Patria Finance Jana Klenora bezesporu přinese zvýšené náklady a zahlcení zákazníka řadou informací, na straně druhé povede k většímu tlaku na obchodníky, zejména pokud jde o kvalitní a profesionální exekuci pokynů.

Pražská burza se žádného odlivu obchodů kvůli nové legislativě neobává. "Praxe z posledních pěti let ukázala absolutní neodhadnutí budoucího vývoje ze stran evropských úředníků - alternativní trhy se nikde v Evropě neujaly; výjimkou je londýnský AIM," uvedl ředitel burzy Petr Koblic.

Změny postihnou i komoditní burzy, na nichž obchodníci budou muset mít na základě splněných podmínek licenci od České národní banky. Nově bude mezi hlavní investiční služby patřit investiční poradenství, což znamená, že proti současnému stavu bude moci nadále poskytovat poradenské služby pouze osoba s příslušným povolením. Samotní obchodníci s cennými papíry budou mít podstatně rozsáhlejší než doposud pravidla pro jednání se zákazníky, ale změn dozná i úprava vnitřní organizace obchodníka s cennými papíry.

Novelou se bude před dalším schvalováním zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK