PRŮZKUM-ČNB na příštím zasedání asi ponechá sazby beze změny (OPAK.)

26.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Mirka Krůfová a Jan...

...Lopatka

Silná koruna nejspíše odradí Českou národní banku (ČNB) od případného zvýšení úrokových sazeb na konci března, a to navzdory prudkému zrychlení inflace, ukázal úterní průzkum agentury Reuters.

Podle průzkumu 12 z 15 analytiků čeká, že centrální banka ponechá na měnovém zasedání 26.března hlavní dvoutýdenní repo sazbu <CZRP=> <CZCBIR=ECI> beze změny na 3,75 procenta poté, co ji naposledy zvýšila o čtvrt procentního bodu minulý měsíc.

Zbývající tři analytici vidí utažení sazeb o 25 bazických bodů a čtyři z těch, kteří nepředpovídají růst sazeb na březen, očekávají tento krok buď v květnu, nebo ve třetím čtvrtletí.

Ostatní však mají za to, že cyklus utahování úrokových sazeb již dosáhl svého vrcholu. Prudké posilování koruny na rekordní úrovně k euru, slabší domácí poptávka a zpomalující globální ekonomika jsou podle nich dostatečnými důvody, aby se úrokové sazby již nezvedaly.

"Domníváme se, že ČNB nemá zapotřebí zvedat sazby; inflace je již na vrcholu, ekonomika začíná zpomalovat a měnovou politiku místo ČNB docela dost utáhla silná koruna," uvedl Petr Dufek, analytik z ČSOB.

"Vzhledem k rizikům na předních finančních trzích považujeme ponechání sazeb beze změny za vhodnější než jejich zvýšení."

Koruna za uplynulý rok stoupla o 10 procent k euru <EURCZK=> a vůči dolaru vyskočila o 25 procent <CZK=>, přičemž v obou případech si zapsala rekordní maxima.

Několik členů bankovní rady ČNB uvedlo, že koruna zpevnila nad hladinu ospravedlnitelnou robustním růstem ekonomiky, jež v uplynulých třech letech vykazovala meziroční expanzi o více než 6 procent.

Síla domácí měny je nejvýznamnějším jednotlivým faktorem působícím protiinflačně v menší a otevřené ekonomice.

Dalším je očekávané zpomalení letošního ekonomického růstu na 4 až 5 procent kvůli slabší domácí poptávce, jež se již projevila v údajích o maloobchodních tržbách [ID:nKOR828810], a ochabování vývozních trhů v Evropě.

Silná koruna stojí proti nečekaně silnému růstu cen potravin a energií, dopadu vyšších spotřebních daní a vzestupu cen za bydlení a zdravotní péči.

Meziroční inflace v lednu i únoru vyskočila na 7,5 procenta, vysoko nad odhady trhu i nad cíl ČNB. Ten je stanoven na 3 procenta s možnou odchylkou 1 procentního bodu oběma směry.

Centrální bankéři trvají na tom, že skok inflace je pouze dočasný jev, který se vytratí na začátku příštího roku, až se nedávný masivní nárůst cen promítne do srovnávací báze pro meziroční cenový růst.

Někteří analytici však říkají, že hospodářství potřebuje pomoc v podobě těsnější měnové politiky.

"Navzdory očekávanému zpomalení jádrového růstu trhu a současným otřesům na trhu se domníváme, že česká ekonomika vyžaduje vyšší úrokové sazby," řekla Lauren van Biljonová, analytička u firmy 4Cast v Londýně.

"Globálně vyšší ceny potravin a komodit spolu s robustní domácí ekonomikou drží inflační tlaky při horní straně - ačkoli ČNB bude možná potřebovat mírný nárůst koruny k euru, než se rozhoupe k činu," dodala Biljonová.

Koruna v úterý oslabila <EURCZK=>, když centrální banka oznámila, že usiluje o dohodu s ministerstvem financí o opatřeních na omezení růstu koruny včetně toho, že očekávané příjmy z privatizace v cizích měnách budou uloženy na zvláštní devizový účet. Později sklouzla až na měsíční minimum 25,480 za euro, když jednání potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek.

Tato dohoda by také mohla vládě zabránit ve vydávání dluhopisů denominovaných v eurech a měla by upravit směnu prostředků z podpůrných fondů EU mimo devizový trh [ID:nSCH835853].

(PRO TABULKU VÝSLEDKŮ PRŮZKUMU KLIKNĚTE NA [ID:nL18805525])

(Přeložili: Jan Schmidt a Robert Müller)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Mirka Krůfová  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK