Japonské akcie kvůli poklesu vývozců oslabily

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. března (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily. Za ztrátami stál pokles vývozců způsobený silnějším jenem. Zájem investorů také omezila skutečnost, že úterý bylo posledním dnem, kdy mohli nakupovat akcie, aby získali případnou dividendu. Index Nikkei ztratil 38,59 bodu, tedy 0,3 procenta, a skončil na 12.706,63 bodu.

Oslabily také tři největší japonské banky, které tak kopírovaly ztráty svých amerických kolegů způsobené krizí na úvěrových trzích. Světlým bodem byl zpracovatel zinku Toho Zinc, který zpevnil o 7,2 procenta díky zprávě, že australská společnost Perilya má zájem o dceřinou společnost Toho, CBH Resources.

Kurz dolaru se ve středu v Asii příliš neměnil, protože investoři jsou kvůli obavám o zdraví americké ekonomiky a finančního systému nervózní. Obavy o situaci na finančních trzích přiměly investory prodávat dolar a naopak kupovat zlato a ropu. V úterý euro vůči dolaru zpevnilo o více než jedno procento po zprávě, že důvěra amerických spotřebitelů je nejnižší za pět let. Hodnota indexu očekávání se pak propadla nejníže od roku 1973 a ceny domů dále klesly. Podle analytiků poslední zprávy ukazují, že americká ekonomika je zřejmě v recesi.

V závěru obchodování euro k dolaru nepatrně oslabilo na 1,5630 USD z úterních newyorských 1,5650 USD, během dne stouplo až na 1,5668 USD. Vůči jenu dolar klesl na 99,95 JPY z předchozích 100 JPY. Jen k evropské měně posílil na 156,20 JPY z úterních 156,48 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK