EK: Ekonomika eurozóny čelí silnému protivětru a nejistotám

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. března (zpravodaj ČTK) - Ekonomiku eurozóny, tedy země Evropské unie, kde národní měny vystřídalo euro, čím dál více trápí celosvětová krize na finančních trzích. Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávy o vývoji v eurozóně, kterou zveřejnila Evropská komise. Navzdory problémům však hospodářství nejvyspělejších zemí unie údajně ukazuje určitou odolnost okolním tlakům, za níž prý může "děkovat" silnému hospodářskému růstu na rozvíjejících se trzích.

"Ekonomika eurozóny čelí silnému protivětru, včetně neustálých nejistot o trvání a nákladech krize na finančních trzích, oslabujícímu hospodářství Spojených států či růstu cen komodit. Navzdory zdravým ekonomickým základům eurozóna začíná pociťovat tlak," uvedl eurokomisař pro měnové a hospodářské otázky Joaquín Almunia.

Meziroční růst HDP v eurozóně zpomalil z 2,6 procenta ve 3. čtvrtletí loňského roku na 2,2 procenta ve čtvrtletí čtvrtém. Pokles tempa hospodářského růstu připadá především na vrub menší spotřeby domácností, za níž stojí rostoucí spotřebitelské ceny. Evropská komise navíc předpokládá, že ekonomika klubu nejvyspělejších zemí EU letos zpomalí na 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK