Vláda odložila návrh rozdělení letošního výnosu z reklamy na ČT

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Vláda dnes odložila návrh rozdělení výnosů z reklamy vysílané letos na veřejnoprávní České televizi. Původní návrh vypracovaný ČT a předložený ministerstvem vnitra a kultury ve spolupráci s Národním koordinátorem pro digitální vysílání v ČR Zdeňkem Duspivou počítal s tím, že by na podporu přechodu od analogového zemského TV vysílání na jeho kvalitnější digitální formu z letošní reklamy na ČT zamířilo téměř 350 milionů korun.

Podle předsedy vlády Mirka Topolánka je hlavním důvodem odkladu využití příjmů v oblasti, která se netýká přímo zavádění digitalizace veřejnoprávního multiplexu či státního fondu kinematografie. Byly to podle něj spíše náklady na správu peněz, související s jejich chystaným využitím pro placení peoplemetrového měření sledovanosti. "My máme trochu problém platit to (měření peoplemetry) z peněz z navýšené reklamy. Bude malá chuť vlády tyto věci financovat," řekl dnes premiér novinářům po zasedání vlády.

Podle údajů, které Česká televize poskytla ČTK, očekává veřejnoprávní televize výnosy z letos odvysílané reklamy ve výši tři čtvrtě miliardy korun. Ze zákona může z celkové částky hradit prokázané účelně vynaložené náklady spojené s výběrem a se správou výnosů z reklam. Jako nutné náklady navrhla ČT částku 85 milionů korun.

Po odečtení těchto 85 milionů zbude částka 665 milionů korun, z nichž podle zákona 150 milionů Kč poputuje na státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie. Dalších 15 milionů korun musí ČT poslat na zvláštní účet pro rozvoj zemského digitálního televizního vysílání, který spravuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Zbylou část výnosů z reklamy na ČT, podle nyní odhadovaných čísel ve výši půl miliardy korun, bude ČT ukládat na zvláštní účet, který spravuje. Dvě třetiny peněz musí ČT podle zákona použít na podporu a rozvoj zemského digitálního televizního vysílání v ČR, zejména na rozvoj a provoz své sítě vysílačů, takzvaného multiplexu veřejné služby, s nímž počítá i zákon. Podle nyní odloženého návrhu ČT to bylo asi 333 milionů korun. Zbylou třetinu - tedy podle nyní odmítnutého návrhu 167 milionů - musí ČT použít na správu a digitalizaci svého archivu.

Reklama ve vysílání České televize měla původně od Nového roku v souvislosti s navyšováním koncesionářského poplatku až na současných 135 korun zcela zmizet. Reklama na ČT nakonec zůstala po novelizaci mediálních zákonů, která upravuje přechod od zemského analogového k digitálnímu TV vysílání a platí právě od Nového roku.

Nyní na ČT1 nesmí reklama přesáhnout 0,75 procenta denního vysílacího času a na ostatních veřejnoprávních kanálech to nesmí být více než 0,5 procenta denního vysílacího času.

ČT bude moci vysílat reklamu až do vypnutí analogového vysílání v ČR, což by mělo být podle aktuálního návrhu Českého telekomunikačního úřadu do listopadu 2011. Divákům digitální zemské vysílání přinese mnohem více televizních programů než nyní. Podmínkou pro sledování digitální zemské TV (zkráceně DVB-T) je zapojení set-top boxu k současným televizorům nebo koupě televizního přístroje s již zabudovaným digitálním tunerem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK