Kampeličky loni zvýšily zisk o 2 pct na 82 milionů Kč

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Kampeličky, které jsou členy Asociace družstevních záložen, zvýšily v loňském roce zisk na 82,3 milionu korun. Meziroční nárůst činil dvě procenta. Vklady členů vzrostly proti předloňsku o 36 procent na 6,94 miliardy korun. Informovala o tom Asociace družstevních záložen, která sdružuje většinu fungujících kampeliček.

V objemu vkladů kampeličky zaostávají. V podílových fondech měli Češi na konci loňska uloženo 315 miliard, v penzijních fondech 162 miliard korun a v bankách více než 1,23 bilionu korun.

"Nárůsty spravovaných vkladů zaznamenala v roce 2007 absolutní většina družstevních záložen, které jsou členy asociace," zhodnotil loňský rok předseda prezidia Asociace družstevních záložen Petr Marsa. Výhled na letošní rok je podle něj i z tohoto důvodu příznivý.

Bilanční suma družstevních záložen se meziročně zvýšila o 33 procent na 8,58 miliardy Kč. Počet členů byl 28.427. Čistý výnos z úroků dosáhl 283 milionů Kč, což představuje meziroční nárůst o více než 27 procent. Čistý výnos z poplatků a provizí činil 36 milionů Kč. Nárůst čistých výnosů z poplatků a provizí na 110 procent hodnoty roku 2006 souvisí s tradičním zaměřením družstevních záložen na úrokové výnosy, upozornil Marsa.

Vykazovaný kapitál družstevních záložen představoval koncem prosince 1,089 miliardy Kč. "Porovnáme-li kapitál, kterým družstevní záložny sdružené v asociaci disponují, s regulatorními kapitálovými požadavky, činí takto vážená kapitálová přiměřenost 24 procent," uvedl předseda prezidia.

Splacený základní kapitál družstevních záložen převýšil 956 milionů Kč. Tento nárůst podle Marsy částečně souvisí i s meziročním nárůstem členské základny o více než 24 procent.

Sektor družstevních záložen se po problémech koncem 90. let transformoval a vklady klientů kampeliček rostou od roku 2002. Koncem 90. let bylo v kampeličkách rozkradeno osm miliard z 11,3 miliardy korun vkladů. Odborníci míní, že družstevní záložny jsou nyní legitimní a pevnou součástí českého finančního trhu. Zůstatky na běžných a vkladových účtech u záložen jsou nyní ze zákona pojištěny a na jejich fungování dohlíží ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK