SOUHRN-ČNB ponechala sazby, vidí silná rizika oběma směry

26.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka (CNB) ve středu ponechala úrokové sazby beze změny a uvedla, že v prostředí neobyčejně výrazné nejistoty muže ponechat...

...měnovou politiku beze změny, ale i pohnout nastavením úroků oběma směry.

ČNB oznámila, že šest členů bankovní rady hlasovalo pro ponechání dvoutýdenní repo sazby na 3,75 procenta, zatímco jeden centrální bankéř se vyslovil pro její zvýšení o 25 bazických bodů.

Rozhodnutí bankovní rady potvrdilo odhad analytiků, kteří nečekali pohyb sazeb, když nečekaně vysoký růst cen neutralizuje silný kurs koruny, jenž pomáhá tlumit inflační tlaky.

Viceguvernér Miroslav Singer uvedl na tiskové konferenci po měnovém zasedání, že rizika vůči lednové inflační prognóze jsou neobyčejně výrazná, i když zatím celkově vyrovnaná.

"Situaci... lze charakterizovat jako mimořádně nejistou i z hlediska mé zkušenosti," řekl Singer. "Rizika nějakého posunu z té trajektorie, ve které jsme se rozhodli sazby neměnit, na jednu či druhou stranu, (jsou) poměrně vysoká."

Meziroční inflace v lednu a únoru vyskočila na devítileté maximum 7,5 procenta, vysoko nad cílovou hodnotu centrální banky na úrovni 3 procent s tolerancí jednoho procentního bodu oběma směry. ČNB předpokládá, že růst spotřebitelských cen tlačí vzhůru jednorázové faktory, jako změny daní a regulovaných cen.

Inflace by se tak podle odhadů centrální banky měla vrátit k cíli počátkem příštího roku, nicméně stávající růst cen hrozí přelitím do vyšších inflačních očekávání, a ČNB si tak bude muset počkat na další údaje z ekonomiky, dodal Singer.

"Skutečně nevíme, jak se ta situace bude vyvíjet. Teprve další data nám napoví, a to v míře výraznější, než běžně," řekl.

ROZHODNE KORUNA

Koruna za poslední rok stoupla k euru o 8,6 procenta a drží se vysoko nad odhady centrální banky, přestože se stáhla z historického maxima 24,83 za euro <EURCZK=> z počátku března.

"Ta odchylka je stále značná, takže protiinflační riziko dané kursem koruny tady stále zůstává," dodal Singer. "Je to naopak úkol měnové politiky, aby reagovala na ten vývoj a snažila se ekonomiku dostat k plnění inflačních cílů v rozumném horizontu v závislosti na tom, jaký ten kurs je."

Někteří analytici předpokládají, že případná další korekce kursu může centrální bance uvolnit ruce k dalšímu zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, aby zkrotila inflační tlaky. Jiní ekonomové však předpovídají, že již sazby dále neporostou, neboť se k restriktivnímu působení koruny během roku připojí slábnoucí domácí poptávka a zpomalení světové ekonomiky.

"Pokud nepřijdou přehnané požadavky odborářů na růst platů, které by zvyšovaly rizika pro inflaci pro léta 2009 až 2010, pak by sazby ČNB měly vydržet beze změny po celý zbytek roku 2008. Do tohoto scénáře zapadá i předpoklad... o snižování sazeb Evropské centrální banky od poloviny roku," uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Koruna během středy oslabovala až na 25,65 za euro proti hodnotě 25,49 ze závěru úterní seance. Později však opět nabrala dech a končila domácí seanci na 25,50 za euro.

Kurs před závěrem seance povzbudilo Singrovo vyjádření, že centrální banka stále nedospěla k dohodě s vládou o opatřeních, jež by neutralizovala očekávané státní příjmy denominované v cizích měnách, a zabránila tak dalšímu zpevňování koruny, řekl nejmenovaný pražský dealer.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK