SOUHRN-Podniky v Německu, Francii vzdorují americké tísni (OPAK.)

27.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Podnikatelská důvěra dvou největších ekonomik eurozóny se v březnu nečekaně zlepšila. Středeční údaje tak naznačily, že Evropa stále uniká...

...prudkému zpomalení ve Spojených státech, a zmařily naděje na brzké snížení úrokových sazeb ECB.

Optimistické výsledky průzkumů podnikatelského klimatu v Německu a ve Francii zastínily i zprávu, že důvěra italských podniků klesla na nejnižší úroveň za více než dvaapůl roku, a vyhnaly euro až o půldruhého centu výš proti dolaru <EUR=>.

Zprávy o dobré morálce francouzských a německých firem se smísily s pocity zkázy a zmaru na finančních trzích, které ve středu ještě prohloubil největší německý finanční dům Deutsche Bank <DBKGn.DE>, když varoval před možnými dopady globální úvěrové krize na letošní cíle zisku [ID:nMUL630898].

"Dnešní čísla naznačují, že ačkoli výrobní aktivita v eurozóně zpomaluje, zdá se být odolnější, než se dosud předpokládalo, i když vznikají rozdíly mezi jednotlivými zeměmi," uvedla Lavinia Santovetti z Lehman Brothers.

"Tato čísla zřejmě poskytnou jistou útěchu ECB, neboť dopad bouře na finančních trzích se zatím jeví jako celkově omezený."

Index německého podnikatelského klimatu Ifo v březnu vzrostl na sedmiměsíční maximum 104,8 bodu z únorových 104,1 bodu, zatímco analytici oslovení Reuters v průměru předpověděli jeho pokles na 103,4 bodu. Průzkum zaujal zejména růstem dílčího ukazatele zpracovatelského sektoru.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet poznamenal, že výsledek průzkumu Ifo je "lepší, než se čekalo". Trichet v projevu před Evropským parlamentem dále řekl, že pozoruje vzestupná střednědobá rizika pro cenovou stabilitu, a zchladil tak očekávání brzkého snížení úrokových sazeb ECB.

Ve Francii stoupla podnikatelská důvěra nejvýš od začátku roku s tím, jak tamní firmy hlásí vzestup objednávek.

Hlavním obchodním partnerem Francie je právě Německo a obě země představují zhruba polovinu ekonomické produkce eurozóny.

Německu se zatím daří ustát potíže americké ekonomiky mimo jiné díky expanzi na rozvíjející se trhy, jako jsou Rusko či Čína, řekl v úterý tisku prezident asociace německých exportérů BGA Anton Börner.

[BERLÍN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK