Wall St. klesl kvůli bankám a obavám o ekonomiku

27.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve středu klesly. Finanční tituly skouzly s tím, jak se opět vynořily obavy, že bankám bude trvat déle, než se jejich zisky...

...zotaví z krize trhu s bydlením.

Prudký vzestup cen ropy a data ukazující propad objednávek zboží dlouhodobé spotřeby navíc oživily strach, že se nejsilnější ekonomika světa již nachází v recesi.

Bankovní sektor se otřásl, když prominentní analytička snížila předpověď zisku za první kvartál pro Citigroup <C.N>, Bank of America <BAC.N>, JPMorgan Chase <JPM.N> a Wachovii <WB.N>.

Index finančního sektoru S&P <.GSPF> ztratil 3,5 procenta poté, co v posledních dvou týdnech stoupl o více než 10 procent.

Analytička Meredith Whitneyová z firmy Oppenheimer & Co řekla, že bankovní zisky hned tak nezačnou růst kvůli dopadu toho, co nazvala nejhorším úvěrovým cyklem za mnoho let.

Další ranou pro Citigroup byla zpráva, že největší americká banka podle bilanční sumy vyplatí věřitelům Enronu 1,66 miliardy dolarů v rámci vyrovnání za její podíl na krachu energetické společnosti [ID:nSCH650277].

Květnové futures na americkou ropu <CLK8> vyskočily o 4,62 procenta po zprávě, že minulý týden prudce klesly zásoby benzinu ve Spojených státech. Exxon Mobil <XOM.N> získal 1,2 procenta.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,88 procenta na 12.422,86 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil rovněž o 0,88 procenta na 1341,13 bodu, a skončil tak níž poprvé za čtyři dny. Technologický Nasdaq Composite <.IXIC> sklouzl o 0,71 procenta na 2324,36 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK