Japonské akcie klesly skoro o procento

27.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. března (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek oslabily skoro o celé procento a největší propad stihl emisi TDK. V novinách se totiž objevil článek, podle něhož TDK patrně nebude mít tak vysoký zisk, jak se očekává. Na devizových trzích se zastavil pokles dolaru a měna začala opět pozvolna zpevňovat.

Index Nikkei 225 si odepsal 102,05 bodu a obchodní den uzavřel poklesem o 0,8 procenta na 12.604,58 bodu. Smazal ale podstatnou část ztrát ze začátku seance, kdy ztrácel až 220 bodů. Širší index Topix klesl o 0,9 procenta na 1226,44 bodu.

Akcie TDK oslabily o 7,5 procenta na 5910 jenů. Impulzem k propadu byla zpráva ekonomického listu Nikkei, který napsal, že TDK zřejmě nesplní své vlastní odhady a ohlásí provozní zisk jen kolem 86 miliard jenů. Strmý pád akcií TDK byl i největším důvodem k poklesu hlavního indexu. Podnik zřejmě doplatí na silný kurz jenu a vyšší ceny surovin.

Klesaly rovněž akcie automobilky Toyota Motor a dalších firem, které se zaměřují na vývoz. Obavy stále způsobuje stav americké ekonomiky, kam z Japonska i dalších asijských zemí směřuje největší část exportu. Zájem byl naopak o akcie společnosti Inpex Holdings, které pomohl především růst cen ropy a dalších komodit.

"Pokles nebyl tak výrazný. Zlepšila se i nálada mezi investory, ve srovnání s tím, když měli všichni obavy z toho, kdo bude následovat banku Bear Stearns," poznamenal hlavní analytik makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Securities Norihiro Fudžito. Reagoval tak na problémy banky, kterou se nyní chystá převzít její rival JPMorgan Chase & Co.

Na devizovém trhu přestal oslabovat dolar a vydal se opět vzhůru. V předchozích dnech na něj nejvíce doléhaly další obavy z recese, k nimž dala příčinu zpráva o poklesu důvěry a klesajících cenách domů. Americká centrální banka kvůli riziku recese výrazně snížila úrokové sazby a očekává se, že je ještě sníží.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5807 USD, a klesl tak z předchozích 1,5614 USD, kde byl ve středu. Zpevnil ale proti hodnotám v USA, kdy klesl až na 1,5845 USD. Proti japonskému jenu oslabil na 98,92 ze 100,04 JPY, euro k jenu zpevnilo na 156,35 z předchozího kurzu 156,23 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK