ÚOHS: Konzervárnu Hamé mohou koupit Islanďané

27.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. března (ČTK) - Antimonopolní úřad souhlasí s prodejem společnosti Hamé skupině Nordic Partners. Fúzi Islanďanů a největší tuzemské konzervárenské firmy schválil bez podmínek, protože podle něj nepoškodí český trh. Stejně úřad posoudil i žádost Nordic Pertners o koupi výrobce masných produktů Otomac. Řekl to mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kristián Chalupa. Severská skupina díky akvizici posílí své postavení ve střední Evropě.

Hamé se 3000 zaměstnanci patří mezi největší potravinářské podniky v Česku, vyrábí kečupy, paštiky, konzervy i zavařeniny a bagety. Loňské tržby odhaduje na necelých pět miliard korun. Kromě českých závodů má dceřiné firmy také v Rumunsku, Maďarsku, Rusku, Polsku, na Ukrajině a Slovensku. Své zboží exportuje do další třicítky zemí včetně Kuby, Libye či Japonska. Pod Hamé patří mimo jiné značky Otma, Veselá pastýřka či Znojmia.

Nordic má potravinářské podniky v Litvě, Lotyšsku a Polsku. Skupina po začlenění Hamé vyprodukuje zhruba 170.000 tun potravinářských výrobků a více než 100 milionů litrů nápojů. Konsolidované tržby jsou pak odhadovány na částku přes 400 milionů eur (kolem deseti miliard korun). Tržby Hamé z toho budou tvořit skoro polovinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK