Pražský rozhodčí soud bude rozhodovat spory o nadnárodní domény

27.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Pražský rozhodčí soud při hospodářské a agrární komoře by měl od příštího roku rozhodovat spory o nadnárodní internetové domény typu .com, .net či .org. Soud získal v lednu certifikát od celosvětového správce internetu ICANN, který dosud měly jen tři instituce na světě. Na setkání s novináři to dnes uvedl předseda soudu Bohuslav Klein.

Soud již dva roky rozhoduje pro celou Evropskou unii spory o domény .eu. Za tu dobu rozhodoval o více než 930 sporech. Soud zaměstnává na 150 rozhodců ze 30 zemí a řízení vede elektronickou cestou. Počet zemí, ze kterých rozhodci pocházejí, by se měl podle Kleina zvýšit zhruba na 40.

"Elektronickou aplikaci máme již téměř připravenou a první spory bychom chtěli začít řešit od letošního podzimu či začátku příštího roku. Spory dokážeme vést nejen v evropských úředních jazycích, ale také například v japonštině, korejštině či mandarínské čínštině," uvedl Klein.

Spory o nadnárodní domény dosud mohla rozhodovat jen jedna rozhodčí instituce v USA, jedna ve Švýcarsku a jedna v Asii s pobočkami v Pekingu, Hong Kongu a Soulu. "Chceme, aby se na nás neobracely jen evropské firmy, ale doslova celý svět," dodal Klein.

Spory o vlastnictví domén u rozhodčího soudu řeší především velké firmy, ale například i evropská města. Proti klasickému soudnímu řízení, které trvá i několik let, je průměrná doba rozhodčího řízení kolem čtyř měsíců. Cena řízení v případě sporu o jednu doménu .eu řešeného jedním rozhodcem začíná na 1665 eurech.

Zatímco domén .eu je v současnosti registrovaných kolem 2,8 milionu, nejpoužívanější koncovku .com má celosvětově přes 50 milionů domén. V desítkách milionů se pohybují i počty koncovek info, org či net.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK