Svaz průmyslu: Rozšíření zákazu jízd kamionů způsobí škody 8 mld.

27.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Zvažované rozšíření zákazu jízd pro kamiony celoročně i na páteční odpoledne bude podle Svazu průmyslu a dopravy pro průmyslové podniky znamenat ztrátu zhruba osm miliard korun ročně. Automobilky a jejich dodavatele to pak bude stát 2,8 miliardy. Na tiskové konferenci to uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Dopravci proto chtějí s ministerstvem dopravy, které návrh předkládá, i politiky o zákazu jednat. V případě, že se nedohodnou, hrozí dopravní firmy protestem, ke kterému by se zřejmě přidaly i další průmyslové podniky.

Celoroční páteční zákaz prosazuje vládní Strana zelených a podporuje ji Svaz měst a obcí, proti je vedle dopravců a průmyslníků například většina občanských demokratů. V současnosti zákaz platí jen o letních prázdninách. Zelení argumentují snížením nehodovosti i tlakem na přesun nákladu na ekologičtější železnici. Podle generálního tajemníka sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Špryňara přitom těžká nákladní auta, kterých se zákaz týká způsobila zhruba pět procent nehod. Železnice pak podle něj nemá potřebnou kapacitu.

Zavedení celoročního zákazu v pátek od 15:00 do 20:00 podle dopravců zkrátí pracovní týden dopravních firem na 4,5 dne. Bude to znamenat vyšší intenzitu dopravy v další dny, ale i nutnost zaměstnat více řidičů, kteří musejí dodržovat režim pravidelných přestávek. Pro průmyslové podniky, které mnohdy pracují v režimu Just in time, tedy přístupu k výrobě, který umožňuje podniku vyrábět výrobky v určeném množství a čase podle požadavků zákazníka, to pak bude buď znamenat vytváření skladových zásob, nebo přerušení výroby. Zásoby si budou muset dělat například i supermarkety.

Podle Česmadu zákaz jízd nic nevyřeší a zelení jej využívají jako populistický tah, protože nemají jinou programovou náplň. Dopravci a zástupci průmyslu naopak navrhují dobudovat obchvaty měst a obcí zatížených nákladní dopravou, zpřísnit technické kontroly vozidel a vytvořit tlak na vyřazování starých neekologických vozů.

Debata o tom, zda bude zákaz jízd zaveden a v jaké podobě, je stále otevřená. Ministerstvo dopravy si na začátku března nechalo vypracovat studii, která by možný dopad na hospodářství vyčíslila. Původně předpokládaný termín zavedení opatření na začátku příštího roku se tak zřejmě odkládá.

Podle dnes platné úpravy nesmějí kamiony jezdit během letních prázdnin v pátek od 17:00 do 21:00, v sobotu od 7:00 do 13:00; po celý rok platí zákaz v neděli od 13:00 do 22:00. Návrh počítá s celoročním zákazem v pátek od 15:00 do 20:00 a v neděli od půlnoci do 22:00.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK