Evropské burzy vzrostly o 1 pct pod vedením bank

27.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy uzavřely čtvrteční seanci růstem o 1 procento s podporou akcií finančních firem poté, co tři přední evropské centrální banky...

...přislíbily, že napumpují na peněžní trhy další hotovost.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> neoficiálně uzavřel růstem o 1,0 procenta na 1271,03 bodu, když v průběhu seance posiloval až o 1,7 procenta.

HSBC <HSBA.L> si polepšila o 1,1 procenta, zatímco Banco Santander <SAN.MC> si připsala 1,7 procenta a HBOS <HBOS.L> stoupla o 3 procenta.

"Trh je stále velmi, velmi nervózní a já si myslím, že by rád uvěřil tomu, že centrální banky mohou ten problém vyřešit," řekl Andrew Lynch, portfolio manažer ze společnosti Schroders.

"Zůstaneme velmi závislí na datech, velmi závislí na událostech. Takže pokud uvidíme, že nezaměstnanost ve Státech opravdu zrychluje, že se začíná hroutit spotřebitelská důvěra v Evropě, která se drží pozoruhodně vysoko, pak si myslím, že trh půjde zase dolů."

Růst trhu brzdily hlavně technologické tituly. Americká firma Oracle <ORCL.O> ve středu večer nesplnila čtvrtletními tržbami odhady trhu a akcie německé softwarové skupiny SAP <SAPG.DE> ve čtvrtek spadly téměř o 5 procent.

Posílené tituly nicméně předčily oslabené v poměru zhruba čtyři ku jedné. Růstem uzavřelo všech 16 národních akciových indexů v západní Evropě.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK