Odborníci: Okamžitá deregulace nájmů se nemusí vyplatit

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Připravovaný návrh ODS na okamžité zrušení regulovaného nájemného by mohl ohrozit investice majitelů nemovitostí, kteří je dále pronajímají. Regulované nájmy se zvyšují, tržní nájemné však dlouhodobě klesá. Plán prosazovaný ODS by pokles tržního nájemného mohl ještě dále urychlit. Odborníci varují také před sociálními a politickými důsledky okamžité deregulace, zjistila ČTK mezi realitními kancelářemi a experty na realitní trh. O návrhu ODS informoval v sobotu deník Právo.

Pokles tržních nájmů nemusí být na realitním trhu bez rizika. Podle Reného Hradeckého ze společnosti Bonafide Communications by mohlo dojít například k ohrožení investic těch majitelů nemovitostí, kteří je drží za účelem pronájmu. "Tržní nájemné bytů ve většině velkých měst v posledních dvou letech vykazuje spíše klesající tendenci a tím i snižující se výnosy pro majitele těch nemovitostí, kteří je pronajímají," řekl Hradecký.

Stejné riziko vyplývající z rychlé deregulace nájemného potvrzuje i Kamila Frohlichová z realitní kanceláře Home Sweet Home. "To ovšem může přinést i situaci, kdy lidé přestanou investovat do bydlení vlastního, už kvůli například dlouhodobému výnosu z nájmu, jehož hodnota se pochopitelně sníží," uvedla.

Jiní odborníci na realitní trh považují okamžitou deregulaci prosazovanou občanskými demokraty za nereálnou. "Podle mého názoru není zrušení zákona o nájemném reálné," řekl Ondřej Diblík z realitní kanceláře Lexxus. "Jakkoli je regulace nájemného nezdravá a nepřirozená, dlouho trvalo, než byla přijata současná legislativní úprava a dva roky, které do uvolnění nájemného zbývají, jsou minimální čas a kompromis, který je pro plynulý přechod od regulovaného nájemného k tržnímu nutný," vysvětlil.

Okamžitá deregulace by se podle Diblíka nemusela na trhu projevit hned. S odstupem by však podle něj mohl zavládnout určitý chaos, a to především kvůli nejasným smluvním vztahům. "Způsobilo by to obrovskou nespokojenost lidí, což by mohlo mít i politické důsledky. Nehledě na to, že v příštích volbách může přijít jiná vláda a nový parlament s vlastními představami. A to je špatně. Toto není primárně politická otázka. Neměla by být," řekl.

Současná právní úprava počítá se zrušením regulace nájmů až v roce 2010. Pokud by návrh ODS prošel parlamentem a podepsal jej i prezident, nájemné by v některých městech podle deníku mohlo vzrůst i na víc než dvojnásobek.

Podle věcného záměru by se výše nájmů nově určovala dohodou mezi pronajímatelem a nájemníkem. Pokud by nájemník nesouhlasil s navrženou cenou, mohl by majitel podat soudu návrh na zvýšení činží na úroveň obvyklou v daném místě a čase. Pokud by mu soud dal za pravdu, zvýšená cena by platila zpětně od okamžiku podání návrhu k soudu. Podle Práva návrh již schválilo vedení klubu ODS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK