Tatra očekává rekordní tržby

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kopřivnice (Novojičínsko) 2. dubna (ČTK) - Rekordní devítimiliardové tržby očekává v letošním roce společnost Tatra, výrobce těžkých nákladních vozů. Kopřivnická automobilka má také nového člena představenstva. Stal se jím Jiří Polman (45), který působí ve firmě na pozici obchodního a marketingového ředitele. Sdělila to firma. Loňské hospodářské výsledky zatím neoznámila. V roce 2006 Tatra zvýšila tržby o 22 procent na 4,5 miliardy korun.

Představenstvo Tatry je teď tříčlenné, je v něm ještě finanční ředitel Igor Vlček a šéfuje mu spoluvlastník a generální ředitel Američan Ronald Adams.

Polman nastoupil do Tatry loni v červnu. Předtím pracoval 16 let ve firmě DuPont. Naposledy řídil její řídil divizi s 950 zaměstnanci v Evropě, na Blízkém východě a v Africe. Zastával rovněž pozici prezidenta a ředitele společností DuPont ve Švýcarsku, Saudské Arábii, Nizozemí a Belgii. Šéf automobilky Adams si zkušeného manažera Polmana cení. "Zná velmi dobře mezinárodní i firemní prostředí," uvedl k jeho zvolení do představenstva.

Od září 2006, kdy Tatra získala nové vlastníky a management, vykazuje podnik rekordní tržby i zisky. Společnost přijala 1100 nových pracovníků a nyní zaměstnává celkově asi 4100 lidí. Vlastníci Tatry se během let 2007 až 2009 rozhodli investovat 80 milionů dolarů (asi 1,3 miliardy korun). Investice mají směřovat do zlepšení a vývoje výrobků.

Společnost Tatra v současnosti vyrábí těžká nákladní vozidla pro civilní i vojenské využití. Šéf Tatry chce obnovit výrobu kusovou osobních vozů, kterou firma ukončila před deseti lety. Na trhu by se vozy ve stylu retro objevit v roce 2009 nebo 2010. Firmu ovládá skupina čtyř českých a zahraničních investorů v čele s předsedou představenstva společnosti Ronaldem Adamsem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK