Poradce doporučil vládě přímý prodej ČSA

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Společnost Deloitte Advisory, která radí ministerstvu financí s privatizací Českých aerolinií, doporučila vládě přímý prodej firmy strategickému partnerovi. Na svých internetových stránkách to dnes zveřejnila vláda. Stát v ČSA vlastní přes 91 procent akcií; hodnota aerolinek se odhaduje na zhruba pět miliard.

Podle expertů z Deloitte je prodej strategickému partnerovi nejlepším řešením privatizace; nevhodnou alternativou je například prodej přes burzu. Partner by měl vzejít z výběrového řízení, kterého by se účastnil buď sám nebo jako člen širšího konsorcia dalších firem. Strategický investor by měl zachovat charakter firmy jako "národního a evropského dopravce", doporučuje Deloitte.

Rozhodnutí o způsobu privatizace ČSA je teprve prvním krokem v celém procesu. Na samotný prodej chce vláda vybrat takzvaného hlavního poradce, který by měl celé odstátnění řídit. Privatizace by měla začít ještě letos a podle představitelů ministerstva financí bude mít firma nového vlastníka již v prvním čtvrtletí příštího roku.

O odstátnění ČSA se hovoří několik let. Firma, která se v roce 2005 dostala až do půlmiliardové ztráty, nyní prochází ozdravnou kůrou. Její součástí je například prodej nákladového terminálu a stravování. Za loňský rok vykázala firma po letech ztrát zisk 111 milionů a analytici ji považují za zachráněnou.

Současně s privatizací ČSA běží i privatizace Letiště Praha. I zde vládě poradce Credit Suisse doporučuje přímý prodej celého balíku akcií. Letiště je považováno za jednu z největších investičních příležitostí v oboru. Vláda by za něj mohla obdržet zhruba 70 miliard korun. Stejně jako u ČSA by měl být nový majitel znám počátkem příštího roku.

Zájemci se hlásí již nyní. U ČSA se mluví například o ruském Aeroflotu či Air France, o letiště předběžně vyjádřil zájem například provozovatel vídeňského letiště Flughafen Wien, německé společnosti Hochtief Airports a Fraport, australská skupina Macquarie Airport, španělská společnost Abertis Airports nebo české a slovenské investiční skupiny Penta, J&T a PPF Investments.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK