Sobotka: Sloučení výběru daní ano, superdaň nikoli

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Sociální demokracie je ochotna podpořit záměr ministra financí Miroslava Kalouska na sloučení míst pro výběr daní z příjmu s místy pro výběrem sociálního pojistného. Uvažuje i o začlenění výběru zdravotního pojištění. Klade si ale podmínku, aby Kalousek zřídil parlamentní komisi, která tuto změnu projedná. Na druhou stranu nesouhlasí se sloučením odvodů do jediné tzv. superdaně. Na tiskové konferenci to prohlásil stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Jeden úřad ano," řekl Sobotka. Reagoval tak na Kalouuskovy záměry, o nichž informovaly dnešní Hospodářské noviny. Podle Kalouska by například skončily odvody sociálního pojištění, na kterých dnes lidé spolu se svým zaměstnavatelem platí 34 procent příjmů. Superdaň by se vypočítávala ze současné superhrubé mzdy, tedy hrubého platu včetně povinných odvodů pojistného placených firmou.

"Já jsem stoupenec myšlenky integrace úřadů, které vybírají daně a odvody. Myslím si, že by tam mělo být zahrnuto i zdravotní pojištění," řekl Sobotka. Chce ale, aby Kalousek zřídil komisi, ve které by byly zastoupeny všechny sněmovní politické strany, jež by ji projednaly. "(Integrace) nesmí být zbrklá, musí být promyšlená a musí pro ni být získáni jak pracovníci finančních úřadů, tak celníci, tak pracovníci finančních úřadů," zdůraznil. Tento proces navíc podle něj přesáhne až do dalšího volebního období. Podporuje také přípravu nového daňového řádu, na kterém již řadu let pracuje ministerstvo financí.

"Co nepodpoříme, je zrušení sociálního pojištění, případně zdravotního pojištění a nahrazení jakousi superdaní," dodal. Zopakoval, že sociální demokracie nesouhlasí se současným konceptem superhrubé mzdy, a pokud vyhraje volby, tuto konstrukci změní a obnoví daňovou progresi. To znamená, že s výší výdělku by opět rostla i sazba daně z příjmu.

Sobotka také řekl, že chce na nejbližší schůzi sněmovny předložit usnesení a vyzvat v něm vládu, aby snížila letošní schodek státního rozpočtu. Peníze na to by podle něj měla vzít z rezervních fondů ministerstev.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK